2014'ten bu yana Kırım'da yaklaşık 60 zorla kaybetme vakası kaydedildi

Kırım SOS Sivil Toplum Teşkilatı uzmanı Yevgen Yaroşenko, işgal altındaki Kırım'da zorla kaybetme vakaların sayısına dair açıklamada bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2024 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2024 12:30
https://www.qha.com.tr/

Rus işgali altındaki Kırım’da son 10 yıl içinde en az 59 zorla kaybetme vakası kaydedildi. En çok vaka işgalin ilk aylarında yaşandı.

Kırım SOS Sivil Toplum Teşkilatı uzmanı Yevgen Yaroşenko, 28 Şubat 2024 tarihinde Suspilne haber ajansına yaptığı açıklamada, “59 zorla kaybetme vakası bizim teşkilat tarafından kayda geçirildi.  En çok vaka Kırım’ın işgalinin ilk ayında yaşandı, o dönemde 20'den fazla vaka görüldü" ifadelerini kullandı.

"ZORLA KAYBETME" KAVRAMI NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Yaroşenko, zorla kaybetmenin, bir kişinin bir devlet veya siyasi örgüt tarafından veya bir devlet veya siyasi örgütün yetkilendirmesi, desteği veya rızasıyla üçüncü bir tarafça kaçırılması veya başka bir biçimde özgürlüğünden yoksun bırakılmasıyla işlenen bir suç olduğunu açıkladı. Yaroşenko, işgalcilerin kaçırma eyleminin ardından mağduru hukuki kapsamın dışına çıkararak, akıbetini ve nerde olduğunu gizlediklerini kaydetti.