20 Kırımlı gazeteci Rusya tarafından alıkonuluyor!

Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi çerçevesinde işgalci Rusya’nın Kırım’da bağımsız gazetecilere uyguladığı baskılar ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 18:41
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 18:41
https://www.qha.com.tr/

Bugün Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen 3. Kırım Platformu Parlamenter Zirvesi çerçevesinde gerçekleşen basın toplantısında Rus işgali altında bulunan Kırım’daki ifade özgürlüğü başta olmak üzere insan hakları ihlâlleri ele alındı.

ALIKONULAN HASTA GAZETECİLERE TIBBÎ YARDIM SAĞLANMIYOR

Ukrayna ZMINA İnsan Hakları Merkezi Proje Yöneticisi Viktoriya Nesterenko, 20 Kırımlı gazetecinin meslekî faaliyetlerinden dolayı Rusya tarafından alıkonulduğuna dikkat çekerek, “Pek çok durumda alıkonulan gazeteciler işkenceye maruz kalıyor ve aynı zamanda İrına Danılovıç ve Amet Süleymanov gibi hasta olan yurttaş gazeteciler sıklıkla tıbbî yardımdan da mahrûm bırakılıyor.” bilgisini verdi.

Rusya'nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022’de başlattığı geniş çaplı işgal saldırısından bu yana Ukrayna’nın sadece 2 Kırımlı siyasî tutsağı Rus esaretinden kurtarabildiğini belirten Nesterenko, halihazırda alıkonulan Kırımlı gazetecilerin durumunun zor olduğunu kaydederek, gazetecilere cezaevindeki Kırımlı meslektaşları için dayanışma gösterme çağırısında bulundu.

Ayrıca Nesterenko, Rus yetkililerin savaş ve savaş suçları hakkında gerçekleri yazdıkları için Kırım sakinlerine geniş çapta zulmettiğine dikkat çekti. Nesterenko, geniş çaplı işgal saldırısının başlangıcından bu yana, bu tür baskılar bağlamında gazetecilere karşı en az 15 dava açıldığını belirterek yurttaş gazeteci Lütfiye Zudiyeva'ya ve bağımsız Kırım Tatar gazetesi Kırım’a (Qırım) yönelik baskıyı örnek olarak gösterdi.

Etkinlikte konuşan gazeteci, yazar Yuriy Lukyanov ise Rusya Kırım’ı işgal ettiği 2014’ten sonra onlarca medya çalışanının Rus işgal güçlerinin işkence, darp edilme, alıkonulma gibi türlü baskılarına maruz kaldığını hatırlattı. Bu nedenle çoğu profesyonel gazetecinin Yarımada’yı terk etmek zorunda kaldığını belirten Lukyanov, Kırım’da profesyonel gazetecilerin yerini alan yurttaş gazeteciler fenomenin ortaya çıktığına dikkat çekti.