Zelenskıy: Yalta, Kerç, Canköy, Akmescit ve Ay Petri’de Ukrayna ve Kırım Tatar bayrakları dalgalanacak

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2022 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 15:32
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’da bugün Ukrayna Bayrak Günü kaydediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kıyiv’de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Kırım’da; Yalta, Kerç, Canköy, Akmescit ve Ay Petri’de Ukrayna ve Kırım Tatar bayrakları dalgalanacaktır!” dedi.

Ukrayna’da her 23 Ağustos günü Devlet Bayrak Günü olarak kutlanıyor. Ukrayna Bayrak Günü, 2004 yılında kabul edilen yasa ile 24 Ağustos Bağımsızlık Günü’nden bir gün önce olacak şekilde kutlanıyor. Ukrayna Bayrak Günü, bu yıl Rusya’nın başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının gölgesinde kaydedilecek. Bu bağlamda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, 23-25 Ağustos arasındaki kutlamaların toplu şekilde yapılmasının yasaklandığını duyurdu.

"BAYRAĞIMIZ TÜM UKRAYNA TOPRAKLARINDA DALGALANACAKTIR"

Ukrayna Bayrak Günü dolayısıyla Kıyiv’de bayrağı göndere çekme töreni düzenlendi. Törende konuşma yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, “Topraklarımızda ve gökyüzümüzde başkalarının renklerini asla tanımayız.... Mavi-sarı renklerdeki Ukrayna bayrağı, geçici olarak işgal altında bulunan tüm şehir ve köylerde olması gerektiği yerde tekrar dalgalanacak. Sonsuza kadar dalgalanacaktır. Melitopol’de, bu savaşı kaybedenlerin bayrağının olamayacağı kesin. Zafer Meydanı’nda, Herson’da Özgürlük Meydanı’nda özgürlük nedir bilmeyenlerin bayrağı dalgalanamaz. Bu yerlerde mavi-sarı bayrak dalgalanacak.” dedi.

"KIRIM'DA UKRAYNA VE KIRIM TATAR BAYRAKLARI DALGALANACAK!"

Geçici işgal altında bulunan Ukrayna’ya ait tüm toprakların Rus işgalinden kurtarılacağını ve Ukrayna bayraklarının tekrar bu topraklarda dalgalanacağını vurgulayan Zelenskıy, “Kırım’da da; Yalta, Kerç, Canköy, Akmescit (Simferopol) ve Ay Petri’de Ukrayna ile Kırım Tatar bayrakları dalgalanacaklar. Birileri tarihi çarpıtmaya çalışsa da, özellikle bu renkler (mavi-sarı) tarihi olarak Kırım ile bağlantılı” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA BAYRAĞININ ANLAMI

Ukrayna bayrağında, üstteki mavi şerit gökyüzünü (barışı), alttaki sarı şerit ise buğday tarlalarını (refahı) ifade ediyor. Ukrayna’nın ulusal bayrağı ilk olarak 1918 yılında kabul edilmiş, SSCB döneminde milliyetçilik simgesi olarak görülerek yasaklanmıştı. Bugünkü bayrak ise, 1991 yılında Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasının ardından yeniden kabul edildi.

Rus saldırganlığının başlamasından sonra, mavi-sarı bayrak işgalcilere karşı mücadele ve direnişin sembolü haline geldi.