Zelenskıy'den Ukrayna Savunucuları Günü mesajı: Gelecek nesillerin özgürlüğü için savaşıyorsunuz

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2022 11:02
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2022 11:02
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’da bugün Ukrayna Savunucuları Günü kaydediliyor. 14 Ekim tarihi; 2014 yılından bu yana dönemin Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun imzaladığı kararla birlikte Ukrayna’nın bağımsızlık ve toprak bütünlüğü savunucularının cesaretini ve kahramanlığını onurlandırmak için milli bir gün olarak kutlanıyor. Bu sene Savunucular Günü, işgalci Putin’in başlattığı geniş çaplı işgal girişimi gölgesinde kaydediliyor.

İşgalci Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekun saldırıları sekizinci ayında da aralıksız sürerken Ukrayna’da bugün Ukrayna Savunucuları Günü kaydediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Savunucular Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda Ukrayna için savaşan herkese teşekkür ederek, “Ukrayna için gelecek nesillerin bağımsızlığı ve özgürlüğü için savaşıyorsunuz. Kahramanlar. Bizim erkek ve kadın savunucularımız” ifadelerini kullandı.

Zelenskıy’in kutlama mesajında paylaştığı videoda ise “Bizim hayatımız değişmesin diye siz hayatlarınızı değiştirdiniz” ifadesine yer verdi.

UKRAYNA SAVUNUCULARI GÜNÜ 2014’TEN BERİ KUTLANIYOR

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko 14 Ekim tarihinin Ukrayna Savunucuları Günü olarak kutlanmasını öngören kararı 14 Ekim 2014 tarihinde imzalamıştı.

Poroşenko’nun kararında, “Ukrayna’nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün savunucularının cesaretlerini, onların kahramanlığını, askeri geleneklerini ve Ukrayna halkının zaferlerini onurlandırmak, toplumda vatanseverlik duygusunun güçlenmesine yardımcı olmak ve toplum girişimini desteklemek amacıyla 14 Ekim tarihinde Ukrayna Savunucuları Günü’nün kutlanmasına karar veriyorum” ifadelerine yer verilmişti.

Aynı kararla, Sovyet döneminden kalan 23 Şubat tarihinde kutlanan ve halk arasında Erkekler Günü olarak da adlandırılan Vatan Savunucuları Günü de kaldırılmıştı.

23 Şubat Vatan Savunucuları Günü, Sovyetler Birliği’nde kutlanıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından söz konusu bayram, Ukrayna’da, Rusya, Belarus, Kazakistan ve birçok eski Sovyetler Birliği ülkelerinde kutlanmaya devam etti.

Ukrayna tarihinde 14 Ekim: 14 Ekim 1942 yılında Ukrayna İsyan Ordusu (UPA) kuruldu. UPA, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi ve Sovyet askerlerine karşı mücadele etti. Petro Poroşenko, Ukrayna İsyan Ordusu askerlerine Ukrayna savunucuları statüsü verilmesi konusunun devlet düzeyinde çözülmesi gerektiğini belirtmişti.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş, sekizinci ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci Rusya’ya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. Ukrayna topraklarını işgalden kurtarmaya devam ederken Rus askerlerin sivil halka karşı işlediği savaş suçları gün yüzüne çıkıyor. 

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor.İşgalcilerin, ele geçirmek için aylardır bombaladığı Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olduğu tahmin ediliyor. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını açıkladı.

 Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.