Zafer Karatay: Rusya’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerine girişi Kırım’ın ikinci işgali

Zafer Karatay: Rusya’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerine girişi Kırım’ın ikinci işgali

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2022 21:00
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2022 21:00
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Türkiye Gazetesine özel röportaj verdi. Gazeteci Yılmaz Bilgen’in sorularını yanıtlayan Karatay, Ukrayna’nın doğusundaki gerilime ilişkin konuştu. Mülakatta, Kırım, Gagavuz, Ahıska Türklerine, Kazan Tatarlarına değinen Karatay, dünyanın yakından takip ettiği Rusya-Ukrayna gerilimi sürecine ilişkin, "Rusya’nın işgalle tehdit ettiği Ukrayna’da 3 milyona yakın Müslüman yaşıyor. Sıcak hatta 80 bin Türk bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilci Zafer Karatay, Türkiye Gazetesi’ne, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıların sözde bağımsızlıklarının tanınması çağrısı üzerine demeç verdi. Gazeteci Yılmaz Bilgen'e özel mülakat veren Karatay, "Ukrayna içerisinde özellikle Güney Ukrayna’daki Kırım Tatarları, Ahıska ve Gagavuz Türkleri, Kazan Tatarları, Özbekler ve sayıları 2,5-3 milyonu bulan Müslüman yaşıyor. Sıcak bölgede 70-80 bin civarında Türk yaşıyor. Bu krizden en fazla onlar mağdur oldu. Ancak gündeme bile gelmiyorlar” ifadelerini kullandı.

SICAK BÖLGEDE 70-80 BİN CİVARI TÜRK YAŞAMAKTA

Ukrayna’nın Rus ordusu tarafından 3 bölgesinin de kuşatılmasına değinen Karatay, Türk ve Müslüman vatandaşların hayat mücadelesine değindi. Karatay, Kırım işgali sonrası Türklerin tekrar yerleştikleri yerden göç etmeye başlayarak hayat mücadelesi vereceğini hatırlatarak, “Rusya’nın 2014’teki işgali ile on binlerce Türk bin beş yüz yıllık vatan topraklarından edildi. Göç edemeyenler sekiz yıldır tam anlamı ile bir açık hapishane hayatı yaşıyor. Kırım’da iki yüzden fazla çocuk babasız büyüyor. Çünkü babaları uydurma suçlarla sırf işgale razı olmadıkları için yirmi-yirmi beş yıllık hapis cezalarına çarptırıldı” dedi.

Zafer Karatay, Rus ordusunun Donetsk ve Lugansk bölgelerine girişini Kırım’ın ikinci işgali olarak nitelendirdi. Karatay önceki işgalden bahsederek söz konusu işgalin durumunu tekrar etti. Türkiye’nin bu bağlamda dikkatli olması gereken bir Karadeniz ülkesi olduğunu söyledi.

KARATAY: TÜRKİYE’NİN ÇIKARLARINI, AHISKA TÜRKLERİNİ VE KIRIM TATARLARI KARDEŞLERİMİZİ KONUŞMALIYIZ

Karatay, “Rusya’nın işgalden Karadeniz donanmasında 20 bin civarında askeri vardı. Şu an bu sayı hem asker, hem silah hem de gemi, uçak ve teçhizat olarak olağanüstü arttı. Kırım bir tür sigorta işlevi görüyordu. 2014 işgali ile Ruslar çok büyük bir üstünlük sağladı. İşgalin ardından SSCB’nin çöküşü ile birlikte sökülen nükleer başlıklı füzelerin geri getirilmesi, yeni radar sistemlerinin kurulması ve inşa edilen askerî üsler en fazla Türkiye için büyük tehdittir. Kimse bu durumu görmezden gelemez. Biz daha çok Türkiye’nin çıkarlarını, bu işgallerle zarar gören, Donetsk ve Lugansk tarafında evleri bombalanan ve yeniden göç yollarına düşen Ahıska Türklerini, Kırım Tatarlarının ve diğer kardeşlerimizi konuşmalıyız” değerlendirmesini yaptı.