Yunanistan ve Suudi Arabistan Doğu Akdeniz'de tatbikat yapacak

Doğu Akdeniz'de Türkiye aleyhinde ülkeler arası destekçi bulma arayışındaki Yunanistan'ın, Doğu Akdeniz'de Suudi Arabistan'la (BAE) tatbikat gerçekleştireceği öğrenildi. Buna göre 6 Suudi jeti Girit Adası'ndaki Souda Hava Üssü'ne konuşlanacağı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2021 20:49
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2021 20:49
https://www.qha.com.tr/

Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de Suudi Arabistan'la (BAE) tatbikat gerçekleştireceği öğrenildi. Bu kapsamda, 6 Suudi jeti Girit Adası'ndaki Souda Hava Üssü'ne konuşlanacağı bildirildi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinden rahatsız olan Yunanistan, silahlanma yarışının yanı sıra Türkiye karşıtı ülkelerden aradığı desteklerle tatbikatları artırıyor. Son olarak; Birleşik Arap Emirliklerine ait 6 adet F-15SA savaş uçağının, Yunanistan ile Doğu Akdeniz'de tatbikata katılmak için 13 Mart 2021 tarihinde Girit Adası'ndaki Souda Hava Üssü'ne konuşlanacağı açıklandı. Bölgede daha önce BAE ile de tatbikat yapan Yunanistan'ın basınına göre, tatbikat 16 Mart'ta başlayacak ve Mart ayı sonuna kadar devam edecek.

BAE'NİN JETLERİ YUNANİSTAN'LA TATBİKAT İÇİN GİRİT'E İNECEK

Atina yönetimi, silahlanma programıyla ayakta kalmaya çalışırken şimdi bir kez daha Suudi Arabistan ile hareket edecek. Suudi Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait 6 adet F-15SA savaş uçağı, Cumartesi günü Girit'e inecek. Suudi destek personeli, mühendisler ve askeri personelden oluşan tam yer ekipleri, Girit Adası'ndaki Souda Hava Üssü'ne konuşlanacak. İki ülke Doğu Akdeniz'de askeri tatbikat düzenleyecek.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, bölgeden görüntüler paylaşarak Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait kargo uçağının Girit'teki üsse sorunsuz şekilde indiğini aktardı. Gelen uçaklarda askeri teçhizatların olduğu belirtilerek jetlerin daha sonra geleceği kaydedildi.

BAE'NİN BÖLGEDE YUNANİSTAN İLE İLK TATBİKATI DEĞİL

BAE'ye ait 4 adet F-16 Blok 60 savaş uçağı daha önce de Girit'teki üsse gelerek Yunan Hava Kuvvetleri ile ortak bir tatbikat yaptı.

YUNANİSTAN'IN TÜRKİYE KARŞITI SİLAHLANMA PROGRAMI (FRANSA’NIN UÇAKLARIYLA YENİ BİR FİLO KURMA PLANLARI)2020 Eylül'ünde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, borç batağındaki Yunanistanın 11,5 milyar euro harcanan savunma programıyla, gelecek 5 yıllık dönemde Yunan ordusunun modernizasyonun hedeflendiğini açıkladı. Program kapsamında, 4 yeni fırkateyn alımı, 4 fırkateynin modernizasyonu, 4 donanma helikopteri, karadan havaya füzeler, İHA alımı, Fransa'dan 18 adet Rafale alımı ve F-16 savaş uçağı filosunun 2027'ye kadar modernizasyonu edilmesi bekleniyor. F-35 de almak isteyen Atina hükumeti, 24 adet F-35 savaş uçağı satın almak üzere Kasım ayında ABD'ye niyet mektubu göndererek resmi başvuru yaptı.Eylül 2020'de Yunanistan’ın çok sayıda güçlü müttefike sahip olduğunu öne süren Miçotakis, “Mevcut Mirage uçaklarının yerine 18 Rafale uçağından oluşan yeni bir filo kuracağız.” diye konuştu.5 YILLIK PROGRAMMiçotakis, mevcut MEKO fırkateynlerini de modernize edeceklerini kaydederek, “4 yeni fırkateyn ve 4 Romeo helikopterini deniz kuvvetlerine dahil edeceğiz.” dedi.Kara, deniz ve hava kuvvetleri için yeni tanksavarlar, ağır torpidolar ve güdümlü füzeler satın alacaklarını aktaran Miçotakis, “5 yıllık program çerçevesinde silahlı kuvvetlerimizi 15 bin yeni askerlerle güçlendireceğiz ve savunma sanayisini faaliyete geçireceğiz.” diye konuştu.Ege ve Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı Fransa'yı yanına çekmek için milyarlarca euro harcayan, F-35 almak için Washington'ın kapısında bekleyen Yunanistan, İsrail'den de askeri teçhizatlar alma hazırlığında.