Yunanistan'ın Batı Trakya Türklerinin seçilmiş müftülerine baskıları dinmiyor. Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif hakkında, bir sünnet töreninde "mevlid-i şerif okuyarak makamı gasbettiği" iddiasıyla açılan davanın duruşması ertelendi.
Batı Trakya Türklerinin seçilmiş müftülerine ve imamlarına yönelik baskılar, Lozan Antlaşması’ndan doğan yükümlülüklerini yok sayan Yunanistan devleti tarafından hala sürdürülüyor. Yunanistan'da 2017 yılından bu yana süren Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif hakkındaki davanın Selanik 3. Asliye Ceza Mahkemesinde bugün görülmesi planlanan duruşması, "tanıkların hasta raporu olduğu" gerekçesiyle Aralık ayına ertelendi. Davanın savcısının iddianamesinde Şerif'in, "Yunan hükumetinin tanımadığı müftü olmasına rağmen müftü olarak sünnet töreninde dua etmekle" unvan gaspı yaptığı ve bu nedenle cezalandırılması gerektiği öne sürülmüştü.
ULUSLARARASI HUKUKÇULAR BİRLİĞİ: AİHM KARARLARINA AYKIRIAA'nın 7 Ekim 2021 tarihinde aktardığı habere göre, davayı takip eden Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. M. Refik Korkusuz, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu davanın temelsiz ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı olduğunu ve Yunan yargısından bunlara saygı gösterilmesini beklediklerini, huzurdaki davanın Müslüman Türkleri baskılamaya yönelik olmasından endişe ettiklerini" kaydetti.
"BATI TRAKYA MÜSLÜMAN TÜRKLERİNİN HAKLARINA İLİŞKİN DAVALARA TEHDİT"İstanbul 2 Nolu Barosu Başkanı Av. Yasin Şamlı ise, "hukuken temelsiz olmanın yanı sıra, uluslararası sözleşmelere de aykırılık teşkil eden ve en temel değerler bile ihmal edilmek suretiyle açılan bu tür davaların Batı Trakya Müslüman Türklerinin haklarına ilişkin davalara tehdit anlamına geldiğini" dile getirdi. Uluslararası Hukukçular Birliğinin 11 üyesi ile takip ettiği bu davada, İngiltere’den katılan Londra Barosu üyesi Abu Bakar Sıddique ise "Konunun AHİM kararlarına açıkça aykırılık teşkil ettiğini" belirtti.