Yunan Başbakan Miçotakis'ten Doğu Akdeniz konusunda geri adım!

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kararlı adımları sonrasında açıklamaları ile gerilimi artıran Yunan Başbakan Kisyakos Miçotakis, geri adım attı. Miçotakis, CNN ile yaptığı röportajda Türkiye'ye diyalog çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2020 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2020 13:22
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kararlı adımları sonrasında, açıklamaları ile gerilimi artıran Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis, geri adım attı. Miçotakis, CNN ile yaptığı röportajda Türkiye'ye diyalog çağrısında bulundu.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Doğu Akdeniz konusunda geri adım atarak Türkiye'ye, "Gelin uygarca konuşalım" dedi.

"ULUSLARARASI MAHKEMEYE BAŞVURABİLİRİZ"

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Amerikan televizyon kanalı CNN ile 20 Ağustos 2020 tarihinde bir röportaj gerçekleştirdi. Miçotakis röportajında, Türkiye ile ikili ilişkiler ve Doğu Akdeniz ile ilgili konulara değindi. Deniz bölgelerinin belirlenmesi için karşılıklı konuşulması gerektiğini belirten Miçotakis, "Türkiye ile tek bir görüş ayrılığı var, deniz bölgelerinin belirlenmesi ve biz, iki uygar komşu gibi oturup bunu konuşmamız gerektiğini söyledik. Eğer bu sorunu aramızda çözemezsek Uluslararası Mahkemeye başvurabiliriz" ifadesini kullandı.

"BİR GERİLİM ARAMIYORUZ"

Türkiye ve Yunanistan savaş gemilerinin çarpıştığı olayla ilgili de konuşan Miçotakis, "iki bot çarpıştı" dedi. Ayrıca Yunan Başbakan, gerilim aramadıklarını belirterek, "Egemen haklarımızı savunmaya devam edeceğiz, ama bir gerilim aramıyoruz ve Türkiye'ye mesajımız basit: meydan okumaya son verin ve gelin uygarca konuşalım" dedi.

KEMALREİS YUNAN GEMİSİ LİMNOS'A ÇARPTI

12 Ağustos'ta Doğu Akdeniz'de Türk ve Yunan fırkateynleri Kemalreis ile Limnos arasındaki çarpışma meydana geldi. Oruç Reis’in yolunu değiştirmek için geminin üzerine süren Limnos isimli gemiye, Türk savaş gemilerinin müdahale etmesiyle gemilerin birbirine çarptığı belirtildi. Türk tarafı Limnos'un Kemalreis'i taciz ettiği ve "gereken karşılığı aldığını" savunurken Yunan tarafı olayı "kaza" diye nitelemişti.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ SON GELİŞMELER

Türkiye, Doğu Akdeniz’de Kahire ile Atina arasındaki anlaşmaya karşı NAVTEX ilan etti. Oruç Reis’in Meis Adası’nın güneyi ile Kıbrıs açıklarında araştırma yapacağı duyuruldu. Yunanistan ile Mısır’ın anlaşmasına karşı Türkiye Oruç Reis hamlesi ile karşılık verdi. Ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahire ile Atina arasındaki anlaşmayı yok hükmünde gördüklerini belirtti. Türkiye, Oruç Reis isimli sismik araştırma gemisini Doğu Akdeniz’e gönderip NAVTEX ilan ederek bölgede taviz vermeyeceği mesajını verdi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin de Oruç Reis’e eşlik eden donanma gemilerini göndererek bölgenin güvenliğini sağlaması Yunanistan’ı alarm durumuna geçirdi.