Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu bugün Ankara’daki Yerli Düşünce Derneğinde Sovyetlerin katlettiği Özbek şair Süleyman Çolpan’ı vefatının yıl dönümünde andı.
Bugün, hiçbir zaman vazgeçmediği Türkiye ve Türklük sevdası için canını veren Abdülhamid Süleyman Çolpan’ın şehit edilişinin 84. yıl dönümü. Tam adı Abdülhamid Süleyman Çolpan, 1893 yılında Türkistan’ın Fergana vilayetine bağlı olan Andican kentinde doğdu. Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu bugün Ankara’daki Yerli Düşünce Derneğinde Sovyetlerin katlettiği Özbek şair Süleyman Çolpan’ı vefatının yıl dönümünde andı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, anma kapsamında yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
"Değerli kardeşlerim.Ata yurdumuz Özbekistan’ın Andican şehrinde 1897’de dünyaya gelen, Sovyet Rusya Rejiminin Kanlı Katili Stalin’in emriyle yapılan ve 'Ziyalılar Katliamı' olarak bilinen katliamda 4 Ekim 1938'de Türkistan, Türkiye ve Türklük sevdalısı olduğu için kurşuna dizilerek şehit edilen Özbek Atamız Şehid Abdulhamid Süleyman Çolpan’ı anmak ve anlamak için birlikteyiz.
Şehit edilen diğer ziyalılarımızın naaşlarını yok eden bu insanlık suçlarının faili zalimler, Çolpan atamızın da naaşını yok ettikleri için onun da bir mezarı yoktur.GÜZEL TÜRKİSTAN VE TUFAN ŞAİRİÇolpan Atamız; Türk dünyasının her bir hanesinde ve Türk milletinin her bir evladının hafızasında Türkistan davası için vermiş olduğu destansı mücadelesinin yanında 'Güzel Türkistan ve Tufan’ şiirleri ile de müstesna bir yere sahiptir.Türkistan ve Türk Birliği davasının kendisinde vücut bulduğu çok yönlü öncü münevver Abdulhamid Süleyman Çolpan Atamızın davasını, düşüncelerini ve mücadelesini Türk-İslam dünyasının geleceği olan nesillere aktarılması gereğine yürekten inanıyoruz.Türkistan ve Türk-İslam Dünyasının birliği ve dirliği için hayatını feda eden Atamız Abdulhamid Süleyman Çolpan’ı şehadetinin yıldönümünde saygı, rahmet ve şükranla anıyoruz.Makamı âli, mekânı cennet olsun inşallah. Şehidimizin ve tüm şehidlerimizin aziz ruhları için El-Fatiha."
SÜLEYMAN ÇOLPAN KİMDİR?Tam adı Abdülhamid Süleyman Çolpan, 1893 yılında Türkistan’ın Fergana vilayetine bağlı olan Andican kentinde doğdu. Takma ad olarak Çolpan’ı (Tan Yıldızı) kullanan Özbek şair, Hem medresede hem Rus okullarında öğrenim görmüş; Arapça, Farsça, Rusça ve Ingilizce öğrendi. Mevlana, Sadi, Hafız, Hayyam, Nevayî, Fuzulî gibi Türk ve İslam klasiklerini okudu. Çolpan’ın, akıllara kazınan eseri “Güzel Türkistan” şiiri, bugün bestelenerek dilden dile yayılmış vaziyette.
Devrin diğer ceditçileri gibi Osmanlı, Kazan, Azerbaycan Türk edebiyatlarını yakından takip etti. Türkiye’den Tevfik Fikret, Cenap Şahabettin, Mehmet Emin, Ziya Gökalp, Mehmet Akif gibi şair ve yazarları yakından tanıdı.
SOVYETLERİN VAAT ETTİĞİ “SÖZDE HÜRRİYETİ” İLK SEZENLERDEN OLDUAbdülhamid Süleyman Çolpan, 1917-1918 yıllarında Kazan Orenburg’da “Vakit” Gazetesi’nde çalışırken Başkurt Millî Hükumeti Sekreterliği görevini de yürüttü.
Sovyetler Birliğinin vaat ettiği sözde hürriyetin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini ilk sezenlerden oldu. Çolpan, yaklaşmakta olan felaketi ilk sezenlerden biri oldu.
Stalin devrinde yazdığı şiirler doğrultusunda sekiz defa tutuklanan Çolpan, 4 Ekim 1938’de kurşuna dizildi. Cesedi yok edildi.
Eli kanlı Sovyet Rejimi tarafından “Ziyalılar Katliamı” adı verilen olayda, katledilen büyük aydınlardan sadece bir tanesiydi Çolpan. 4 Ekim 1938 günü; Abdulla Kadiri, Fıtrat, Pulat Saliyev, Gazi Alim Yunusov, Abdulla Taciyev, Akbar İslamov, Ankabay Hudaybahtov, Sancar Sıddık, Kurban Beregin, Azam Eyüb, Atacan Haşimov ile birlikte büyük Türkistan şairi, yazar ve mütefekkir Abdülhamit Çolpan da şehadete yürümüştü.
Eserlerinde bağımsızlık, kadın hakları, eğitim gibi çeşitli konulara yer veren Çolpan, Toplumunu aydınlatmak için, dünya edebiyatlarından Özbekçeye çeviriler de yaptı.