"Veciye Kaşka davası": İşgalcilerin yürüttüğü adli soruşturma sona erdi

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2019 22:55
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2019 22:55
https://www.qha.com.tr/

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Kievskiy Mahkemesinde, devam eden “Veciye Kaşka davası” çerçevesinde yürütülen adli soruşturma sona erdi.

Kırım Süreci girişiminin Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, sözde adli soruşturmanın Kırım Tatar aktivistler Bekir Degermenci, Kazim Ametov, Ruslan Trubaç ve Asan Çapuh’un “mahkemede” sorgulandıktan sonra sona erdiğini bildirildi.

Öte yandan, sorgulama sırasında dört Kırım Tatar aktivistten hiçbirinin suçunu itiraf etmediği kaydedildi.

Sözde mahkemede konuşan siyasi tutsak Kırım Tatar aktivistler, sadece Veciye Kaşka’ya yardım etmek amacıyla iyi niyetle hareket ettiklerini ve hiçbir kötü niyetleri olmadığını ifade etti.

Ayrıca siyasi tutsak Asan Çapuh, arama sırasında evinde bulunan silahın kendisine ait olmadığını belirtti.

TANIK, "ARAMA ÖNCESİ ÇAPUH’UN EVİNE BİRİLERİNİN GİRDİĞİNİ GÖRDÜM" DEDİ

Bugün görülen “mahkemede”, Kırım Tatar aktivistler; Bekir Degermenci, Kazim Ametov, Ruslan Trubaç ve Asan Çapuh'un dışında savunma tarafının tanığının da dinlendiği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre adı geçen tanık, Asan Çapuh’un evinin yanında gri Lada Priora bir arabanın bulunduğunu, arabadan inen insanların aramadan 15 dakika önce Çapuh’un evine girdiğini gördüğünü anlattı. Bunun dışında tanığın, kolluk görevlilerinin aramadan önce eve girdiği konusundaki ifadesini doğrulayan güvenlik kamerası kayıtlarının avukat Aleksey Lisovoy’a iletildiği kaydedildi.

Bilindiği üzere, 26 Mart tarihinde düzenlenen “Veciye Kaşka davası” duruşması sırasında Kırım Tatar mücadelesinin efsane isimlerinden Veciye Kaşka’nın ölümüne neden olan Yusuf Aytan sorgulanmıştı. Aytan’ın sorgulama başında ve sonunda verdiği ifadelerin birbiriyle çeliştiği belirtildi.

http://qha.com.tr/haberler/kirim-tatar-milli-hareketi-emektari-veciye-kaska-nin-olumunden-sorumlu-sahis-sorgulandi/11713/ DÜZMECE “VECİYE KAŞKA DAVASI”

Bilindiği gibi, Rus işgali altındaki Kırım’da, 23 Kasım günü işgalci güçler yeni baskınlar düzenledi ve birkaç Kırım Tatar aktivisti gözaltına aldı. Rus işgalcilerin, Akmescit’te bir kafeye, Kırım Tatar aktivistlerin güya Türkiye vatandaşı şahıstan para talep ettiği bahanesiyle düzenlediği baskın sırasında 26 Şubat davası çerçevesinde yargılanan Kırım Tatarı Mustafa Degermenci’nin babası Bekir Degermenci, Kırım Tatar milli hareketi aktivisti Asan Çapuh, Kırım Tatar aktivist Kazim Ametov ve Ruslan Trubaç gözaltına alındı. İşgalciler, Kırım Tatarlarının Türkiye vatandaşı Yusuf Altan isimli şahıstan 7 bin dolar para talep ettiğini ileri sürdü.

Akmescit’teki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, 23 Kasım’da yapılan baskınlardan sonra gözaltına alınan dört Kırım Tatar aktivist hakkında da tutukluluk kararı çıkardı. Aktivistlerin 15 Ocak 2018’e kadar tutuklu kalacağına karar verildi.

http://qha.com.tr/haberler/veciye-kaska-nin-ailesine-yardim-icin-toplu-dilekce/7914/

FSB’nin düzenlediği baskın sırasında Kırım Tatar milli hareketinin efsanevi emektarı Veciye Kaşka fenalaştı. 83 yaşındaki Kırım Tatar aktivisti yaşadığı strese dayanamayıp hastaneye yetişemeden ambulansta hayatını kaybetti. Daha sonra alınan bilgilere göre, söz konusu şahsın, yaşama veda eden Kırım Tatar milli hareketi emektarı Veciye Kaşka ve diğer birkaç kişiye daha borcu olduğu öğrenildi.