Ünlü yönetmen Sokurov, Rusya içindeki halkların serbest bırakılmasını savundu: Putin’le kameralar önünde tartıştı!

Ünlü yönetmen Sokurov, Rusya içindeki halkların serbest bırakılmasını savundu: Putin’le kameralar önünde tartıştı!

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2021 18:55
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2021 18:55
https://www.qha.com.tr/

Rusya'da ünlü yönetmen Aleksandr Sokurov ile Putin'in tartışması gündem oldu. Çevrimiçi olarak gerçekleşen "Kremlin İnsan Hakları Konseyi" toplantısında Sokurov ile Putin, kameraların önünde tartıştı.

Ünlü Rus sinema yönetmeni Aleksandr Sokurov ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yaşanan polemik ülke gündemine oturdu. İşgal altındaki Kırım'da 2014'ten beri ağır insan hakları ihlallerine imza atan Kremlin yönetimi çevrimiçi insan hakları toplantısı gerçekleştirdi. Bu toplantıda, yönetmen Sokurov ve Putin arasında tartışma yaşandı.

RUS YÖNETMEN SOKUROV, RUSYA İÇİNDE KALMAK İSTEMEYEN BÖLGELERİN HALKLARININ SERBEST BIRAKILMASI ÇAĞRISI YAPTI

Kremlin İnsan Hakları Konseyi üyesi olan, muhalif çıkışları ile bilinen 70 yaşındaki yönetmen Aleksandr Sokurov, Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerini kastederek, “Rusya Federasyonu’nun içinde kalmak istemeyen toprakların serbest bırakılması” önerisini getirdi. Ünlü yönetmen, Rusya’nın farklı ülkeleri ve “de facto” cumhuriyetleri (Kuzey Osetya ve Abhazya gibi sadece Rusya’nın bağımsızlığını tanıdığı cumhuriyetler kastediliyor) desteklemek için çok fazla masraf yapmasını hususunda eleştiri getirdi. Bunun üzerine Putin, “Kimin bizimle yaşamak isteyip istemediğini nereden biliyorsunuz?” diyen Rus liderin sözünü kesen Sokurov, “Buyurun bunu kontrol edelim” ifadelerini kullandı.

https://www.youtube.com/watch?v=O3WgPx2877k&ab_channel=qhavideo

Putin'in sözde referandumlar ile bu bölgelerin güya Rusya'da kalmak istediklerini ifade ederek, Sokurov'u eleştirdi. Bunun üzerine Sokurov, “Sizi çok uzun zamandır tanıyorum ve çok büyük saygı duyuyorum ama her zaman doğru düşünmüyorsunuz. Burada fikir alışverişinde bulunalım, polemik değil” dedi.

Rusya'da Rus olmayan halkların yaşadığı sorunlarla ilgili görüş, makale ve haberler için tıklayınız:Hitler’in Rüyası: Putin’in Yeni AnayasasıPutin'in yeni anayasa değişikliği: Rusya, imparatorluk mu oluyor?Putin, kendine ölene kadar başkanlık yolunu açıyor!"Putin Rusya'sı emperyal amaçlarını gizlemiyor ve asimilasyon siyaseti yürütüyor"

ÇEÇENİSTAN'IN KREMLİN GÜDÜMÜNDEKİ LİDERİ KADİROV, SOKUROV'A SORUŞTURMA AÇILMASINI İSTEDİ!

Öte yandan, Çeçenistan'ın Kremlin güdümündeki lideri Ramzan Kadirov, Sokurov’a tepki gösterdi. Kadirov, Rusya Federasyonu’ndan asla ayrılmayacaklarını söyledi ve yargı mensuplarının, Sokurov hakkında “bölücülük” suçundan soruşturma başlatması çağrısı yaptı.

SOKUROV GÖZALTINA ALINACAK MI?

Putin ile tartışan Sokurov'un gözaltına alınabileceği yorumları yapıldı. Olayın ardından, basına demeç veren Sokurov, polemikten pişmanlık duyduğunu söyledi. Bu tartışmanın ardından “tutuklanabileceği” ihtimalinin olduğunu söyleyen Sokurov, bundan korkmadığını ifade etti. Kremlin Sözcüsü Peskov da bunun söz konusu olmadığını aktardı.