Ünlü Ukraynalı kahve uzmanı Vadım Granovskiy: Bu kahve, güçlü Ukrayna'yı temsil ediyor

Ünlü Ukraynalı kahve uzmanı Vadım Granovskiy: Bu kahve, güçlü Ukrayna'yı temsil ediyor

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2022 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2022 17:19
https://www.qha.com.tr/

Ukraynalı ünlü kahve uzmanı Vadım Granovskiy, kendi tarifiyle ürettiği kahveleri, Rus işgaline karşı Ukrayna’da vatan mücadelesi veren askerlere gönderiyor. Ürettiği kahvelerle dünyaca ünlü yarışmalardan ödüller alan ünlü Ukraynalı barista Granovskiy, sert bir kahvenin cephede savaşan askerlerin bir numaralı ihtiyacı olduğunu kaydetti. Ukraynalı askerlerin enerji kaynağı olan Türk kahvesini özel bir cezve ile beraber gönderen Granovskiy, Kırım Haber Ajansına özel röportaj verdi. Ukraynalı şef, "Sert bir kahve sert ve güçlü bir ülkeyi temsil eder" dedi.

Dünyaca ünlü Ukraynalı kahve uzmanı, barista ve şef Vadım Granovskiy, geleneksel Türk kahvesini yorumlayarak, Ukrayna'ya özgü bir tarif geliştirdi. Granovskiy, 2014’de bu tarifle hazırladığı sunumuyla İngiltere’deki uluslararası bir yarışmada birinci oldu. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından endüstriyel tasarım şirketi SOY Türkiye’nin sahibi Emir Ali Enç ile birlikte Ukrayna ordusu için bir projeye imza attı. Kara çelikten üretilen cezveler ve özel öğütülmüş kahveler, her an dinç kalmaları için cephedeki Ukraynalı askerlere gönderiliyor. Ünlü şef, Türkiye ziyareti kapsamında Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinde; Ukrayna askerlerine gönderilen kahveler, Ukrayna’daki kahve kültürü ve kişisel tecrübeleri hakkında Kırım Haber Ajansına özel röportaj verdi.

“KAHVE, UKRAYNA KÜLTÜRÜNÜN BİR PARÇASI”

Granovskiy, açıklamalarına kahvenin Ukrayna ve Kırım kültüründeki yerine vurgu yaparak, kahve kültürü hakkında şunları söyledi:“Kahve, kültürümüzün bağımsız bir parçası. Ukrayna’da 17.yüzyıldan beri kahve içiliyor. Ukrayna da kahve yapan bir millet Kırım’da da aynı şekilde. Bu sıradan bir içecek değil, bu bir kültür. Ukrayna dilinde kahve kelimesi “kava” olarak söylenir."

“BİZE “TEK HALKIZ” DİYEN RUSYA’DAN ÇOK FARKLIYIZ”

Ukrayna halkının kültüründe kahvenin yerini anlatan Granovskiy, Rusya’da kahve kültürünün yaygın olmadığına işaret ederek; bunun iki halk arasındaki farklılığın bariz bir ispatı olduğunu vurguladı. “Bize tek halkız diyen Rusya’dan çok farklıyız” diyen Granovskiy, “Ben kahve yaparken bunu anlatmak istiyorum. Özellikle bu tarifler, bu tatlar, bu anlamlar sayesinde bizim kültürümüzü tanıtmak istiyorum. O yüzden bu konuda kahve de bir türlü silah olabilir” sözleriyle iki halk arasındaki farklılığı göstermek amacıyla kahvenin de bir araç olduğunu ifade etti.

CEPHEDEKİ UKRAYNALI ASKERLERE GÖNDERİLEN ÖZEL CEZVEYİ VE KAHVEYİ TANITTI

Granovskiy, ürettiği kahvenin yanında, Soy Türkiye şirketi tarafından özel üretilen Ukrayna armalı cezveyi de tanıttı. Cezve hakkında açıklama yapan kahve uzmanı, “Fark ederseniz bu cezvelerde Ukrayna arması da var. Bu bizim tasarımımız. Bence bu cezveyi yok etmek mümkün değil. Çünkü burada kullanılan çevik çok sağlam ve cezvenin kolu askeriyede kullanılan kara çelikten yapıldı. Bu çeviklikten dolayı cezveye herhangi bir kurşun isabet etse de cezve hasar almayacak.” dedi.

“SERT BİR KAHVE, SERT VE GÜÇLÜ BİR ÜLKEYİ TEMSİL EDİYOR”

Granovskiy, ürettiği kahvenin sertliğine vurgu yaparak, şu sözleri kullandı:

“Sert bir kahve sert ve güçlü bir ülkeyi temsil eder. Mesela benim daha önce birkaç birliği ziyaret etme fırsatım oldu. Oradaki askerlere kahveyi nasıl pişireceklerine dair ders verdim. Böyle bir kahveyi bir espresso ile kıyaslarsak bu kahve daha sert bir kahve olur. Askerlerin de ihtiyacı olan şey sert bir kahve. Ben buna kahve diplomasisi diyorum ve gerçekten bu kahve güçlü Ukrayna’yı temsil ediyor.”

“UKRAYNA, ŞU ANDA MİLLET OLMA YOLUNDA ÖNEMLİ BİR SINAV VERİYOR”

Granovskiy, açıklamalarında Ukrayna Savaşı’nda Ukrayna toplumunun gösterdiği dayanışmaya ve ülkenin geleceği için bu dayanışmanın sonuçlarının olumlu olacağına da değindi.: “Ukrayna devlet olma açısından en büyük sınavı veriyor. Çünkü şu an çok hoş olmayan şeyler olsa da ileride bu Ukrayna toplumun içten birleştirecek ve güçlendirecek. Bu kesinlikle ve kesinlikle ülkemizi değiştirecek bir tecrübe”

"BEN KIRIM’DAN İLHAM ALIYORUM, KIRIM'DAN ALDIĞIM CEZVEYİ HALA SAKLIYORUM"

Granovskiy, Kırım’daki kahve kültürüne de özel bir ilgisi olduğunu söyledi. Evinde 20. yüzyılda Kırımlı kadınların kahve pişirirken çekildiği fotoğrafları sakladığını belirten Granovskiy, sözlerini şu şekilde tamamladı:“Ben aslında bu kültürün geldiği yerden, Kırım’dan ilham alıyorum. Kırım’da yapılan birkaç tarihi cezvem var. Kırım’da birçok gezi fotoğrafım var. Özellikle 20.yüzyılın başında yaşlı teyzelerin kahve yaptığı görülen fotoğraflar bende var. Bu bir kültürdür, mirastır, tarihtir. Ukrayna’da da buna benzer şeylerin olmasını fazlasıyla isterim.”