Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı: Avrupa'nın en büyük nükleer santrali tamamen kontrolden çıktı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı: Avrupa'nın en büyük nükleer santrali tamamen kontrolden çıktı

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2022 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 04.08.2022 11:10
https://www.qha.com.tr/

Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Ukrayna'daki Zaporijjya Nükleer Santralinin tamamen kontrolden çıktığını duyurdu. Öte yandan, ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), Rus işgal güçlerinin Zaporijjya Nükleer Santralini, nükleer felaket korkusunu artırmak ve Batı'nın Ukrayna'ya sağladığı askeri desteğini azaltmak için kullandığına dikkat çekti.

Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, dün yaptığı açıklamada, Rus işgal güçleri tarafından ele geçirilen Ukrayna'daki Zaporijjya Nükleer Santralinin tamamen kontrolden çıktığını açıkladı. Zaporijjya Nükleer Santralinin Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olduğunu vurgulayan Grossi, tesisin inceleme ve onarıma ihtiyaç duyduğunu belirtti. Santraldeki durumun gitgide kötüleştiğini aktaran UAEA Başkanı, “Nükleer güvenliğin tüm ilkeleri ihlal edildi. Son derece ciddi ve tehlikeli bir mesele söz konusu” dedi.

"RUSYA, SANTRALİ NÜKLEER FELAKET KORKUSUNU ARTIRMAK İÇİN KULLANIYOR"

Öte yandan ABD merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), dün yayımladığı değerlendirme raporunda, Rus işgal güçlerinin Zaporijjya Nükleer Santralini, nükleer felaket korkusunu artırmak ve Batı'nın Ukrayna'ya sağladığı askeri desteğini azaltmak için kullandığını vurguladı. Raporda, “Zaporijjya Nükleer Santralini yakınlarında konuşlandırılan Rus güçleri, son haftalarda Nikopol'deki ve başka yerlerdeki Ukrayna mevzilerine saldırarak, Ukrayna'yı kasıtlı olarak zor bir duruma soktu; ya Ukrayna, uluslararası kınama ve nükleer bir felaket (Ukrayna ordusunun bunu yapması muhtemel değildir) riskini göze alarak atarak ateş açar, ya da Ukrayna Rus güçlerine, ‘güvenli bölgeden’ Ukrayna mevzilerine ateş etmeye devam etmelerine izin verecek.” ifadeleri kullandı.

Energodar Belediye Başkanı Dmıtro Orlov, dün yaptığı açıklamada Rus işgal güçlerinin Ukrayna ordusunu nükleer santrale saldırmakla suçlamak için komşu köylerinden Energodar kentine ateş açtığını duyurdu.

Rus birlikleri Mart ayının başında Energodar kentinde bulunan Zaporijjya Nükleer Santralini ele geçirmişti. Rus işgal güçlerini, nükleer santrali askeri üs olarak kullanıyor. Ukrayna ordusunun nükleer santrale ateş açmayacağının farkında olan Ruslar, santralde ağır teçhizat ve mühimmat depoluyor.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş beşinci ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı. Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, Rus saldırıları nedeniyle 12 milyona aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi ve 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.