Uluslararası Af Örgütü, Rus güçlerinin Ukrayna’nın Mariupol kentindeki tiyatro binasına düzenlediği saldırısını savaş suçu olarak nitelendirdi. Mart ayında gerçekleşen saldırının ardından araştırmalarda bulunan Uluslararası Af Örgütü, sivillerin kasıtlı hedef alındığını belirterek, Su-25, Su-30 veya Su-34 benzeri çok fonksiyonlu savaş uçağıyla net patlayıcı ağırlığının 400-800 kg ile 500 kg bomba ile saldırıldığını kaydetti.
Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne yönelik başlattığı geniş çaplı işgal girişimi çerçevesinde işlediği savaş suçlarına devam ediyor. Binlerce sivili katleden ve Ukrayna’nın alt yapı sitemlerine zarar veren işgalcilerin yargılanması sürüyor.
Uluslararası Af Örgütü, Rus ordusunun Mart ayında Mariupol’de tiyatro binasını hedef alan saldırıda savaş suçu işlediğini dile getirdi. Uluslararası Af Örgütü, Mariupol’de Donetsk Bölgesel Akademik Drama Tiyatrosu’na Yönelik Saldırı başlıklı yeni raporunda, 16 Mart’ta işgalcilerin “muhtemelen yüzlerce sivilin sığındığını bildiği halde kasten hedef aldığını ve bu nedenle saldırının açıkça savaş suçu teşkil ettiğini" kaydetti.
RUSYA’NIN SAVAŞ SUÇU KANITLARI TESPİT EDİLİYORUluslararası Af Örgütü Kriz Müdahale Birimi, saldırıda hayatta kalan sivillerle yaptığı görüşmeler ve kapsamlı dijital kanıtlarla söz konusu saldırının Rus ordusuna ait Su-25, Su-30 veya Su-34 benzeri çok fonksiyonlu savaş uçağı tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı. Uçaktan atılan 500 kilogramlık bombaların birbirine yakın yerlere isabet ettiği ve eşzamanlı patladığı tespit edildi. Raporda, tiyatro binasına yapılan saldırıda net patlayıcı ağırlığının (NPA) 400-800 kilogram olduğu ayrıca iki adet 500 kilogramlık bomba ile saldırıldığı belirlendi.
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, “Aylarca süren titiz bir araştırma, uydu görüntülerinin incelenmesi ve onlarca tanıkla yapılan görüşmelerin ardından saldırının açıkça Rusya güçleri tarafından işlenen bir savaş suçu olduğu sonucuna vardık. Bu acımasız saldırıda çok sayıda kişi yaralandı ve öldürüldü. Ölümlere, Rusya güçlerinin Ukraynalı sivilleri muhtemelen bilerek hedef alması sebep oldu” açıklamasını yaptı. Callamard, Rusya’nın ölüm ve yaralanmalara sebep olduğu için hesap vermesi gerektiğini vurguladı.
Saldırıya ilişkin incelemelerde bulunan Af Örgütü, savaşın gölgesinde ölümleri tespit edemedi. Ancak ölüm oranın fazla olduğuna dikkat çekti. Mariupol Şehir Meclisinden yapılan açıklamada, sığınak olarak kullanılan 12 numaralı tiyatro sanat okulunda 400 kişinin sığındığı belirtilmişti.
Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller; sığınaklara, otoparklara, metro istasyonlarına ve tiyatro binalarına sığınıyor. İşgalci Rusya’nın sözde “askeri operasyon” olarak nitelendirdiği savaşı Ukraynalı sivillerin öldürerek farklı boyuta taşıyor.
RUSYA UKRAYNA'YA SAVAŞ BAŞLATTIYayılmacı emelleriyle hareket eden işgalci Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşta dördüncü ayında. İşgalci Rus ordusu, haksız savaşını sürdürürken Ukrayna ordusu işgal karşısında mücadelesine devam ediyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Rusya, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza atıyor. İşgalci Rus birlikleri yalnızca Buça kentinde 410 sivili katletti. İşgalciler Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep oldu. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor. Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile ABD Başkanı Joe Biden ve pek çok lider Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.Başlattığı savaş yüzünden işgalci Rusya’ya, birçok Avrupa ülkesi yaptırım uyguluyor. Rus ordusu savaşın 4’üncü ayında Ukrayna’daki kritik altyapı tesislerini, havaalanlarını, sivil yerleşim birimlerini bombalıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) verilerine göre, Rusya’nın saldırıları nedeniyle 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin açıklamasına göre, Ukrayna’da her gün 2 çocuk hayatını kaybediyor ve 4 çocuk yaralanıyor.