Ukrayna, Türkiye'ye Kırım'daki durum hakkında bilgi verdi

Ukrayna, Türkiye'ye Kırım'daki durum hakkında bilgi verdi

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2021 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2021 11:48
https://www.qha.com.tr/

Ankara'da Ukrayna ile Türkiye arasında Quadriga ( 2+2, Dörtlü Görüşme) formatında diplomatik görüşme düzenlendi. Ukrayna görüşmede, Türkiye'yi Rus işgali altında bulunan Kırım'daki durum hakkında bilgilendirdi. Ayrıca, Karadeniz bölgesinin güvenliği konusu da müzakere edilen konular arasında yer aldı.

Ankara'da 24 Mart 2021 tarihinde Türkiye ile Ukrayna arasında Quadriga formatında ulusal koordinatörlerinin siyasi ve güvenlik istişareleri gerçekleştirildi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığından konuyla ilgili yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Türkiye'ye Kırım'ın askerileştirilmesi, insan hakları ihlalleri ve demografik sorunlar başta olmak üzere Rus işgali altındaki Kırım'daki durum hakkında bilgi verdiği aktarıldı.

İstişarelere Ukrayna tarafından Dışişleri Bakanlığı İkinci Bölge Dairesi Başkanı Vasıl Zvarıç ve Savunma Bakanlığı Stratejik Planlama Dairesi Başkanı Yuriy Punda katılırken; Türk tarafını, Türk Dışişleri Bakanlığı Avrasya Ülkeleri Daire Başkanı Yönet Can Tezel ve Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Tuğgeneral Özgür Özcan Altunbulak temsil etti.

UKRAYNA: KARADENİZ'DEKİ GÜVENLİK, İKİ BÜYÜK DENİZ GÜCÜ OLARAK ORTAK SORUMLULUĞUMUZ

Toplantıda sadece Ukrayna’nın değil tüm Karadeniz bölgesinin güvenliğinin tartışıldığını belirten Zvarıç, "Güvenlik tehditlerine ilişkin değerlendirmelerimiz Türk tarafıyla örtüşüyor. Ve bu, stratejik ortaklar olarak bizim için çok önemli çünkü Karadeniz bölgesinde güvenlik, iki büyük deniz gücü olarak ortak sorumluluğumuzdur." dedi.

Türkiye'ye Rus işgali altında bulunan Kırım'daki durum hakkında bilgi verdiklerini kaydeden Zvarıç, "İşgal altındaki Kırım'daki gerçek durum, Rus işgalci askerlerin sayısındaki artış, insan hakları ihlalleri ve yarımadadaki demografik durum hakkında Türk tarafını bilgilendirdik." ifadesini kullandı.

Zvarıç, Türkiye'nin, Kırım'ı işgalden kurtarmak için uluslararası çabaları birleştirme amaçlı bir platform olarak Kırım Platformunun faaliyetlerinde hem içerik hem de siyasi olarak aktif rol almaya hazır olduğunu belirtti.