Ukrayna, Rusya ile savaş çıkarsa Türkiye'den boğazları Rus gemilerine kapatmasını isteyecek

Ukrayna, Rusya ile savaş çıkarsa Türkiye'den boğazları kapatmasını isteyecek

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2022 21:50
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2022 21:50
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, bugün Reuters'e verdiği demeçte, Rusya-Ukrayna arasında savaş çıkması halinde Türkiye'den İstanbul ve Çanakkale boğazlarını Rus gemilerine kapatmasını isteyeceklerini belirtti. Büyükelçi Bodnar, Ukrayna'nın halen diplomatik çözümde ısrar ettiğini kaydetti.

Ukrayna yönetimi, Rusya'nın Ukrayna'ya kapsamlı bir şekilde saldırı düzenlemesi halinde Türkiye'den boğazları Rusya'ya kapatmasını isteyecek. Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Reuters'e verdiği demeçte, "İnanıyoruz ki geniş çaplı askeri işgal ya da Ukrayna'ya karşı askeri faaliyetlerin başlaması halinde, savaşın fiili olmaktan çıkıp hukuki hale gelmesi durumunda, Türk hükümetinden Karadeniz'e açılan Boğazları saldırgan ülkeye kapatma imkanını düşünmelerini isteyeceğiz" ifadelerini kullandı. Ukrayna'nın halen diplomatik bir çözümde ısrar ettiğini kaydeden Büyükelçi Bodnar "Taraflarımız arasında istişare yöntemlerinden bölgemizde güvenlik tehditlerine karşı ortak bir tepki mekanizması oluşturmaya dek birçok girişim önerisinde bulunduk" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: NE UKRAYNA NE DE RUSYA'DAN VAZGEÇMEYİZ

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, ne Rusya'dan ne de Ukrayna'dan vazgeçmeye niyeti olmadığının altını çizdi. Erdoğan "'Ukrayna'dan vazgeç' deseniz vazgeçemeyiz, çünkü ülkemizin buradaki çıkarları çok ileri derecede. 'Rusya'dan vazgeç' deseniz ondan da vazgeçemeyiz, çünkü onunla da şu anda gerçekten ileri derecede birlikteliklerimiz var" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün akşam saatlerinde Putin ile Rusya-Ukrayna meselesini görüştü.

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ BOĞAZLARIN KONTROLÜNÜ TÜRKİYE'YE VERİYOR

Türkiye Cumhuriyeti, 1936'da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca İstanbul ve Çanakkale Boğazları üzerinde kontrolü elinde bulundurma hakkına sahip. Sözleşme, Ankara'ya savaş gemilerinin geçişini düzenleme ve savaş halinde ya da tehdit durumunda yabancı savaş gemilerine boğazları kapatma yetkisi veriyor.