Ukrayna Parlamentosundan, Milli Güvenlik ve Savunma Konseyine Rus milletvekillerine karşı yaptırım çağrısı

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2022 14:36
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2022 14:36
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosu, Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından Ukrayna doğusunda oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin "bağımsızlığını" tanıyan Rusya Devlet Duması milletvekillerine karşı yaptırım uygulama çağrısı içeren kararı kabul etti. Yaptırımların 10 yıllık süreyle uygulanması teklif ediliyor.

Ukrayna Parlamentosu, bugün kabul ettiği kararda; Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi’ne, Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanıyan 351 Rus milletvekiline karşı 10 yıllık süreyle yaptırım uygulama çağrısında bulundu. 

Kabul edilen belgede, yaptırım listesine dahil edilmesi gereken Rus milletvekillerinin faaliyetlerinin, Ukrayna'nın ulusal çıkarlarına, ulusal güvenliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik potansiyel tehdit oluşturduğu vurgulandı.

Belgede, Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi'ne; Rus milletvekillerinin varlıklarının 10 yıl süreyle dondurulmasını, ülkeye girişlerinin yasaklanmasını, özelleştirme, devlet mülklerinin kiralama süreçlerine ve menkul kıymet işlemlerine katılmasının yasaklanmasını ve bir dizi kısıtlama daha uygulaması teklif ediliyor.

RUSYA, DONBAS’TAKİ SÖZDE CUMHURİYETLERİ TANIDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna doğusunda Rusya destekli ayrılıkçılar tarafından yasa dışı olarak oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanıyan kararları, 21 Şubat 2022 tarihinde imzaladı. Kararlarda, Rusya Savunma Bakanlığına, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde “barışı sağlama” adı altında Donbas’a girme talimatı verildi. Rusya Devlet Duması ve Federasyon Konseyi de oy birliğiyle söz konu karara destek verdi.