Ukrayna Parlamentosu, Rusya’nın Donbas’taki sözde cumhuriyetleri tanımasını kınadı

Ukrayna Parlamentosu, Rusya’nın Donbas’taki sözde cumhuriyetleri tanımasını kınadı

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2022 21:03
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2022 21:03
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosu, Rusya’nın, Ukrayna doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanıma kararını kınadı. Ayrıca uluslararası toplumu ilgili karar dolayısıyla, Rusya’ya karşı yaptırım uygulamaya davet etti.

Ukrayna Parlamentosu, bugün düzenlenen Genel Kurul Toplantısı'nda “Geçici işgal altında bulunan Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinde kendi kendini ilan eden kuruluşların bağımsızlığının Rusya Federasyonu tarafından tanınması ile ilgili Ukrayna Parlamentosunun açıklaması” başlıklı beyannameyi kabul etti. Belge için 336 milletvekili "evet" oyu kullandı.

Rusya'nın kararını kınayan belgede, “Söz konusu kararı kabul ederek, Rusya Federasyonu imzacısı olduğu Minsk Anlaşmalarından tek taraflı olarak ayrıldı ayrıca Normandiya formatı düzeyinde ve Donetsk ile Lugansk bölgelerindeki durumu çözmek için oluşturulan Üçlü Temas Grubu çerçevesinde yürütülen müzakere sürecini yok etti” denildi. Beyannamede, Ukrayna'nın uluslararası silahlı çatışmayı çözmek için siyasi ve diplomatik yoluna bağlı kaldığı belirtilerek uluslararası toplumu Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulama çağrısı yapıldı. Rusya Federasyonu'nun bir saldırgan olduğu ve çatışmanın bir tarafı olduğu vurgulanan belgede Ukrayna Parlamentosu, yabancı devletleri ve uluslararası örgütleri ayrılıkçılar tarafından yasa dışı oluşturulan sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ve sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanımama ve bu oluşumların tanınması olarak yorumlanabilecek herhangi bir eylemden kaçınma çağrısında bulundu.

RUSYA, DONBAS’TAKİ SÖZDE CUMHURİYETLERİ TANIDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna doğusunda Rusya destekli ayrılıkçılar tarafından yasa dışı olarak oluşturulan sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin “bağımsızlığını” tanıyan kararları, 21 Şubat 2022 tarihinde imzaladı. Kararlarda, Rusya Savunma Bakanlığına, sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde “barışı sağlama” adı altında Donbas’a girme talimatı verildi.

ZELENSKIY: ALINAN KARARLA BAĞLANTILI TÜM SORUMLULUK RUSYA’YA AİTTİR

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya’nın ayrılıkçıların sözde cumhuriyetlerini tanıma kararını değerlendirirken söz konusu eylemlerinin Ukrayna egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlal ettiğini vurgulayarak, “Alınan kararlarla bağlantılı sonuçların tüm sorumluluğu Rusya yönetimine aittir” ifadesini kullandı.

“RUSYA SEKİZ YILDIR SAVAŞI DESTEKLİYOR”

Rusya’nın söz konusu kararı alarak, 2014 yılından itibaren işgal altındaki Donbas’ta konuşlandırılan Rus silahlı güçleri meşrulaştırdığını kaydeden Zelenskıy, “Sekiz yıldır savaşı destekleyen bir ülke, iddia ettiği gibi barışı sürdüremez.” dedi.