Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Kırım Tatar Konağı projesi tanıtıldı

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de Kırım Tatar Konağı projesi tanıtıldı

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2021 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 09.12.2021 13:36
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de Ukrayna Yerel Mimarisi ve Yaşamı Müzesi’nde (Pirogovo Açık Hava Müzesi) inşa edilecek Kırım Tatar konağı projesi tanıtıldı. Kırım Evi Kültür Merkezi Müdürü, Kırım Tatar yönetmen ve oyuncu Ahtem Seytablayev, “Kırım Tatar konağına giren herkes Kırım Tatarları hakkında farklı bilgiler öğrenebilecek.” dedi.

Kıyiv’de, dün Ukrayna Yerel Mimarisi ve Yaşamı Müzesi’nde (Pirogovo Açık Hava Müzesi) inşa edilecek olan Kırım Tatar Konağı projesinin tanıtımı yapıldı. Tanıtım sırasında yapılan sunuma göre, açık hava müzesine bağlı olarak, varlıklı bir Kırım Tatar ailesinin konağı ve ona bağlı bir dizi atölyeden oluşacak bir kompleks için 50 arlık arazi sağlanacak.

Konak; salon, gelin odası, mutfak gibi odalardan oluşacak. Bununla birlikte konağa bağlı olarak Kırım’ı sembolize edecek küçük bir caminin de inşa edileceği belirtildi. Konaktaki atölyelerde ise Kırım Tatar geleneksel el sanatları tanıtılacak. Ziyaretçiler, konakta seramik veya diğer ürünleri kendi elleriyle yapabilecek.

UKRAYNA'DA KIRIM TATAR KONAĞI İNŞA EDİLECEK “SOVYET REJİMİNİN MİTLERİNİN YIKILMASI İÇİN KONUTUN İNŞA EDİLMESİ GEREKİYOR”

Ukrayna Yerel Mimarisi ve Yaşamı Müzesi Müdürü Oksana Povyakel, müzenin oluşturulduğu arazinin 1960’lı yıllarda Kırım Tatar konutu için ayrıldığını bildirerek, “ O dönemde, Akademisyen Petro Tronko bu konağı inşa etmeyi planlıyordu. Fakat Sovyet rejimi, 1944 Kırım Tatar Sürgününü haklı çıkarmak için tarihi baştan yazdığından dolayı o dönemde müzede Kırım Tatar konuğun inşa edilmesine izin verilmedi.” dedi.

Sovyetler Birliği devrinde oluşturulan mitlerin yıkılması gerektiğini vurgulayan Müze Müdürü Povyakel, “Bu konut, mutlaka inşa edilmelidir. Çünkü o Ukrayna topraklarında yaşayan çok büyük etnik gruplardan birini temsil ediyor.” diye kaydetti.

KIRIM TATARLARINA AİT BİRÇOK ESER SERGİLENECEK

Kırım Tatar konutu projesi üzerinde işgal altındaki Kırım’da ve Ukrayna anakarasında yaşayan ustaların çalıştığını aktaran Kırım Evi Kültür Merkezi Müdürü Ahtem Seytablayev, şu anDA Kırım Evi Kültür Merkezinde “Yol” projesi çerçevesinde sergilenen eserlerin daha sonra müzede oluşturulacak Kırım Tatar konutunda sergileneceğini hatırlatarak, “Konutun içine giren herkes, Kırım Tatarlar hakkında birçok bilgi öğrenebilecek.” dedi.

KIRIM TATAR KÜLTÜRÜNÜ TANITACAK KONAK

Tanıtım etkinliğinde konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, müze çerçevesinde böyle bir konağın inşa edilmesinin, Ukraynalıların Kırım Tatarlarını daha iyi tanıması açısından büyük önem taşıyacağını belirterek dünyada bu tür müzelerin ziyaretçilerin ilgisini çektiğini vurguladı.