Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar'dan AKINCI TİHA paylaşımı: Umarım yakında gerçek olur

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türk-Ukrayna ortak teknoloji ürünü Baykar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) Bayraktar AKINCI TİHA'nın maketini paylaştı. Büyükelçi Bodnar, Ukrayna'ya ait armalarla donanmış maket ile ilgili "Şu anda maket ama umarım yakında gerçek olur." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2021 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2021 16:07
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türkiye-Ukrayna ortak teknoloji ürünü Baykar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) Bayraktar AKINCI TİHA'nın maketini paylaştı. Büyükelçi Bodnar, Ukrayna'ya ait armalarla donanmış maket ile ilgili "Şu anda maket ama umarım yakında gerçek olur." dedi.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, 3 Aralık'ta Twitter hesabından Bayraktar AKINCI TİHA'nın Ukrayna Hava Kuvvetleri armalı Bayraktar AKINCI TİHA ve Bayraktar TB2 SİHA maketlerinin görsellerini paylaştı. Ukrayna’ya Bayraktar TB2 SİHA'ların ardından olası bir AKINCI TİHA ihracatının da sinyalini veren Büyükelçi Bodnar, söz konusu paylaşımında, "Şu anda maket ama umarım yakında gerçek olur." ifadelerini kullandı.

AKINCI TİHA NEDİR?

Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), BAYKAR Milli S/İHA Sistemleri Üretim ve Ar-Ge Tesisleri'nde geliştirilen ve Türkiye'nin en gelişmiş özelliklere sahip bir insansız hava aracıdır. Türkiye, Bayraktar Akıncı'nın uçuşuyla birlikte bu sınıfta insansız hava aracına sahip dünyadaki 4 ülkeden biri oldu. İlk motor testini 1 Eylül 2019 tarihinde yapan AKINCI TİHA, testlerini başarıyla tamamlanmasının ardından Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan Çorlu Hava Meydan Üs Komutanlığı'nda ilk uçuş testini yaptı.

BAYRAKTAR AKINCI TİHA

Baykar Savunma, Türk Silahlı Kuvvetleri için 29 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen törenle ilk 3 adet AKINCI TİHA’nın teslimatını gerçekleştirmişti. İlgili TİHA’lar, halihazırda görev yapacakları üslere intikallerini tamamladı.

40.000 fitte 24 saat havada kalış süresi, 4.5 ton ağırlığında, 900 kg faydalı yük, taşıma kapasitesine sahip Akıncı İHA’sının, kanat açıklığı 20 metre iken; Milli Elektronik Destek Podu, Milli AESA Radarı, Milli Görüş Hattı ve Uydu Haberleşme sistemi ile donatıldı.

Türkiye, Akıncı sınıfında İHA geliştiren 3 ülkeden biri olarak kabul ediliyor. AKINCI’nın MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatılme kapasitesi bulunuyor.

SAHA EXPO Savunma ve Havacılık Fuarında 11 Kasım 2021 tarihinde Ukrayna ile AKINCI TİHA için alternatif motor sözleşmesi imzalandı. Baykar Savunma ve Motor Sich arasında MS500 Turboprop Motorları için imzalanan MS500 Turboprop Motor Teknik Şartname Anlaşması; AKINCI TİHA için alternatif oluşturmakla beraber motorun bir yıl içerisinde AKINCI TİHA’ya entegre edilmesi planlanmakta.

UKRAYNA İŞBİRLİĞİ İLE MOTORLARI ORTAK ÜRETİM

Ukrayna'ya ait UkrOboronProm’un (UOP) alt şirketi Ukrspetsexport ile Baykar Savunma’nın AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) projesindeki işbirliği kapsamında 2019 yılında iki adet AI-450 turboprop motoru, AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı prototipine entegrasyonu gerçekleştirilmişti.