Ukrayna limanındaki gemilere yeni bir rota belirlendi

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2022 21:19
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2022 21:19
https://www.qha.com.tr/

İstanbul Müşterek Koordinasyon Merkezi, tahıl koridoru kapsamında Ukrayna’nın limanlarından tahıl taşıyacak ticari gemiler için yeni bir rota belirledi. Bu rota ile birlikte insani deniz yolu koridoru oluşturuldu. İnsani deniz yolu koridorundan geçilirken veya koridordan herhangi bir gemiye askeri gemi, uçak veya insansız hava aracı yaklaşamayacak.

Ukrayna tahılları Türkiye üzerinden dünya pazarına sevk ediliyor. 22 Temmuz’da imzalanan tahıl koridoru anlaşması kapsamında ilgili ülkelere tahıllar gönderiliyor. Ukrayna limanından çıkan gemiler İstanbul Müşterek Koordinasyon Merkezinde (MKM) kontrolleri yapıldıktan sonra ihraç edilmek üzere yola çıkıyor.

Birleşmiş Milletler Enformasyon Merkezinden bugün yapılan açıklamaya göre, tahıl koridoruyla ilgili yeni bir rota belirlendi. Yeni rota, 320 deniz mili uzunluğunda ve Ukrayna’nın Odesa Çornomorsk, Pivdennyi/Yujnıy  limanlarını Türk karasularındaki denetim alanlarına bağlıyor.

İNSANİ DENİZ YOLU KORİDORU

Yeni rotanın bir parçasını da insani deniz yolu koridoru oluşturuyor. Bugün yürürlüğe giren insani deniz yolu koridoru, Ukrayna karasuları sınırından en güneydeki noktaya kadar uzanıyor.

Yeni rota, insani deniz yolu koridorundan daha kısa geçişe ve denizcilik endüstrisi için daha kolay planlamaya olanak tanıyor. Rota üzerinde, insani deniz yolu koridorundan geçerken ve koridordan geçen herhangi bir gemiye 10 deniz mili yarıçapında hiçbir askeri gemi, uçak veya insansız hava aracı yaklaşamayacak. Yeni güzergahlar, uluslararası navigasyon sistemi olan NAVTEX aracılığıyla dağıtılmış bulunuyor.