Ukrayna edebiyatının temel taşlarından Taras Şevçenko'nun doğumunun 207. yıl dönümü

Ukrayna'nın en önemli tarihi simalarından, hümanist şair, ressam ve düşünür Taras Şevçenko’nun 207. doğum günü kaydediliyor. Geride bıraktığı eserleri ile Ukrayna edebiyatının ve ulusal kültürünün temel taşlarını oluşturan Taras Şevçenko, Ukrayna’nın dünya edebiyatında yer almasını sağlayan en önemli şairlerden biridir.

Haber Giriş Tarihi: 09.03.2021 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 09.03.2021 16:50
https://www.qha.com.tr/

Bugün, Ukrayna'nın en önemli tarihi simalarından, hümanist şair, ressam ve düşünür Taras Şevçenko’nun 207. doğum günü. Geride bıraktığı eserleri ile Ukrayna edebiyatının ve ulusal kültürünün temel taşlarını oluşturan Taras Şevçenko, Ukrayna’nın dünya edebiyatında yer almasını sağlayan en önemli şairlerden birisidir.

Modern Ukrayna dili ve edebiyatının temel taşlarını oluşturan Ukraynalı hümanist şair, ressam ve düşünür Taras Şevçenko doğumunun 207. yıl dönümünde anılıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy eşi Olena Zelenska ile beraber, Şevçenko'nun doğumunun 207. yıl dönümü vesilesiyle ünlü şair ve ressamın Kıyiv'deki anıtına çiçek bıraktı.

ŞEVÇENKO'NUN VASİYETİ GÜNCELLİĞİNİ KORUYOR

Çiçek bırakma töreninde konuşan Zelenskıy, "Taras Şevçenko'nun sanatı ve hayat tutumu, Ukraynalıları her zaman özgürlük ve adalet değerleri için verilen mücadele etrafında birleştirmiştir. Onun Vasiyet'i yüzyıllardan geçti ve bugün de güncelliğini koruyor." ifadelerini kullandı.

TARAS ŞEVÇENKO KİMDİR?Taras Şevçenko, Kıyiv’in Morintsi köyünde köle olan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve küçük yaşta yetim kaldı. Şevçenko, köydeki diğer okuma bilenlerden okumayı öğrendi ve zaman buldukça resim yapmaya başladı.Pavlo Engelhardt, kendisine hizmet eden Şevçenko’nun sanatsal yeteneklerini fark edip onu St. Petersburg’da ressam Vasıl Şiriaev’in yanına 4 yıl boyunca çırak olarak gönderdi. Şevçenko burada Ukraynalı sanatçı İvan Soşenko ve 5 Mayıs 1838’de Şevçenko’nun özgürlüğünü satın alacak olan profesör Karl Briullov ile tanıştı. Karl Briullov, Şevçenko’yu özgürlüğüne kavuşturdu. Aynı yıl Briullov rehberliğinde öğrenciliğe başlayan Şevçenko, Sanat Akademisi öğrencisi olarak derslere başladı.Taras Şevçenko’nun 18 Nisan 1840’ta sadece Ukrayna edebiyatı tarihinde değil, aynı zamanda Ukrayna halkının bilincinde de büyük önem taşıyan ‘Kobzar’ adlı ilk şiir kitabı yayımlandı. 8 şiirden oluşan kitap, Ukrayna toplumu üzerinde büyük bir etki yarattı. Şevçenko’dan sonraki nesilden en çok bilinen Ukraynalı şair İvan Franko, Taras Şevçenko’nun ‘Kobzar’ adlı eseri için “Kobzar onun anlaşılır taze, temiz, su gibi akıcı anlatımını ortaya çıkarmıştır. Onun sanatsal anlatımındaki berraklık, derinlik ve zariflik daha önce Ukrayna yazarlarında görülmemiştir.” der.Eserleri ve kendisi Ukraynalılar tarafından çok sevilen Taras Şevçenko’nun hayatı sürgünlerde, kamplarda ve hapishanelerde geçti, yaşadığı talihsiz, acılı hayatı Ukrayna edebiyatında tarifsiz bir etki yarattı.Eserleri modern Ukrayna edebiyatına temel olan Şevçenko'nun şiirleri, Ukrayna’nın ulusal bilincinin gelişmesine büyük katkı sağladı. Ve onun etkisi birçok alanda, edebiyatta, entelektüel yaşamda ve geleneksel yaşamda hala hissediliyor.Romantizm akımından etkilenen Şevçenko, yaşamını çevreleyen sorunlar ve bunlara ilişkin fikirlerle, geçmişi anlayıp geleceği yönelik etkileri fark edebilen bir vizyonla kendi tarzını oluşturdu.Şevçenko, St. Petersburg’da 10 Mart 1861’de yaşama veda etti. İlk olarak St. Petersburg’da Smolensk Mezarlığı'nda defnedildi. Ama Şevçenko’nun Vasiyetim (Zapovit ) şiirindeki isteği üzere naaşı arkadaşları tarafından trenle Moskova’ya oradan da at vagonunda anavatanına getirildi ve 8 Mayıs’ta Dnipro kıyısındaki Kaniv yakınlarında Çerneça Gora'da tekrar defnedildi. Mezarı şu an Kaniv Müzesi'nin sınırları içindedir.