Ukrayna'dan Kırım Tatar siyasi tutsaklara verilen sözde cezalara tepki

Ukrayna'dan Kırım Tatar siyasi tutsaklara verilen sözde cezalara tepki

Haber Giriş Tarihi: 16.09.2020 23:21
Haber Güncellenme Tarihi: 16.09.2020 23:21
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, bugün Rus mahkemesinin Kırım Tatar siyasi tutsaklara yönelik açıkladığı sözde hapis cezalarına tepki gösteren bir açıklama yaptı.

Rus yargı organları, işgal altındaki Kırım’da yaşayan Kırım Tatar halkına baskıların merkezi haline davaların birinde daha esaret altındaki Kırım Tatarları hakkında karar duruşması gerçekleştirdi. 16 Eylül 2020 tarihinde yapılan duruşmada, 7 Kırım Tatarına toplamda 110 yıl hapis cezası verildi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Kırım Tatar siyasi tutsaklara yönelik sözde cezalara tepki gösterdi.

"ULUSLARARASI MEKANİZMALARI, RUSYA ÜZERİNDEKİ BASKILARI ARTIRMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, sözde Hizb-ut Tahrir Davası’nda (2. Bahçesaray grubu) suçlanan Ukrayna vatandaşları Marlen Asanov, Memet Belyalov, Server Zekiryayev, Timur İbragimov, Server Mustafayev, Seyran Saliyev ve Edem Smailov’un Rusya Federasyonu Kuzey Kafkasya Askeri Bölge Mahkemesinin 16 Eylül 2020 tarihli mahkum etme kararını şiddetle protesto etmektedir.

Bahsi geçen Ukrayna vatandaşları geçici olarak işgal altında bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde yasadışı bir şekilde tutuklanıp Rusya Federasyonu Ceza Kanu’nun 205.5 'Terör faaliyetlerini organize etmek ve katılmak' maddesi ile suçlanarak uluslararası hukuk normlarına aykırı ve yasadışı bir şekilde Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrine sevk edilmişlerdi. Yargılama öncesi sorgulama ve mahkeme süreci çok sayıda ihlallerin yer aldığı ve savunma tarafından sanıkların suç işlemediklerine dair delillerin göz ardı edildiği şartlar altında gerçekleşti. Memet Belyalov’a -18, Marlen Asanov’a -19, Timur İbragimov’a-17, Seyran Saliyev’e – 16, Server Mustafayev’e-14, Edem Smailov’a- 13, Server Zekiryayev’e 13 yıl hapis cezası verilme kararı bu utanç verici sürecin son noktası oldu.

Uydurulmuş terör eylemi suçlamalarına yönelik korkunç hapis cezaları, işgalci devletin geçici olarak işgal altında bulunan yarımadadaki sivil hareketleri ve girişimleri sindirmek ve bastırmak için Kırım Tatar halkının temsilcilerine karşı uygulanan sistematik siyasi baskı ve dini ayrımcılığı gizlemek için terörle mücadele mevzuatının aktif bir şekilde kullanıldığının açık bir göstergesidir.

Vatandaşlarımızın bu 'tiyatro' sürecinde haklarını ve suçsuz olduklarını savunurken cesareti ve prensipli olmaları ayrı bir saygıyı hak ediyor.

Rusya Federasyonu, mahkemenin kararını iptal edip Marlen Asanov, Memet Belyalov, Server Zekiryaev, Timur İbragimov, Server Mustafayev, Seyran Saliyev ve Edem Smailov'un yanı sıra yasadışı bir şekilde gözaltına alınan tüm Ukrayna vatandaşlarını derhal serbest bırakmalıdır.

Uluslararası toplumu, işgalci devletin böylesine utanç verici bir kararına tepki vermeye, Rusya Federasyonu'nun muhalefeti yasa dışı mahkeme kovuşturmasını kınamaya, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarında insancıl hukuk ve insan hakları dahil olmak üzere uluslararası hukuku ihlal etmeyi bırakmasını talep etmeye, Kırım yarımadası sakinlerinin hak ve özgürlüklerini korumak için hem ulusal hem de uluslararası mekanizmaları kullanarak  aktif çalışmaya devam etmeye ve yaptırımlar da dahil olmak üzere Rusya üzerindeki baskıyı arttırmaya çağırıyoruz.

İKİNCİ BAHÇESARAY GRUBU DAVASI: 7 KIRIM TATARINA TOPLAM 110 YIL HAPİS CEZASI!

Rus yargı organları, işgal altındaki Kırım’da yaşayan Kırım Tatar halkına baskıların merkezi haline davaların birinde daha karar duruşması yaptı. Yapılan duruşmada, 7 Kırım Tatarına toplamda 110 yıl hapis cezası verildi.

Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanan İkinci Bahçesaray Grubu’nun son duruşması bugün Rusya’nın Güney Askeri Bölge Mahkemesinde görüldü. Duruşma çerçevesinde 8 Kırım Tatarı hakkında alınan kararlar açıklandı.

Rus mahkemesi Ernes Ametov hakkında aldığı kararını açıklarken gizli tanıkların verdiği ifadelere göre Ametov’un Hizb-ut Tahrir üyesi olduğunu ispatlandığını belirtti. Öte yandan mahkeme Ametov’un örgütteki faaliyetlerine son verdiğinin kanıtlandığını kaydederek hakkında açılan davanın düşürüldüğünü açıkladı.

RUS MAHKEMESİNİN KIRIM TATARLARI HAKKINDA ALDIĞI KARARLAR!

Bununla birlikte Rus mahkemesi, güya “terör örgütünün faaliyetlerinin organize” etmekle suçlanan Süleyman (Marlen) Asanov’u 19 yıl hapis cezasına, Memet Belalov’u 18 yıl hapis cezasına, Timur İbragimov’u da 17 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Ayrıca, güya “terör örgütü faaliyetlerine katılmakla” suçlanan Server Zekiryayev için 13, Server Mustafayev’i 14, Seyran Saliyev’i 16, Edem Smailov’u 13 yıl hapis cezasına mahkum etti.

DURUŞMAYA UKRAYNA BAŞKONSOLOSU KATILDI

Kırım Dayanışma sivil teşkilatının yaptığı açıklamaya göre, duruşmaya Ukrayna’nın Rostov-na-Donu Başkonsolosu Taras Malısevskiy, Ukrayna Konsolosu Sergiy Yuçenko katıldı.

SİYASİ TUTSAKLARA DESTEK VERMEK İÇİN YÜZLERCE KİŞİ MAHKEME ÖNÜNDE TOPLANDI

Açıklamada, Kırım Tatar siyasi tutsaklara destek vermek amacıyla mahkeme önünde Kırım’dan gelen 200’den fazla insanın toplandığı bildirildi. Öte yandan mahkeme salonuna sadece 33 kişinin dinleyici olarak alındığı belirtildi. Polis görevlilerinin mahkeme önünde toplanan kişileri videoya çektiği kaydedildi.

SİYASİ TUTSAKLAR İÇİN DUA MERASİMLERİ DÜZENLENDİ

Bilindiği gibi, İkinci Bahçesaray Grubu davasının son duruşması öncesinde Kırım’ın bir çok yerinde, Kırım Tatar siyasi tutsaklarına destek vermek amacıyla dua merasimleri düzenledi. 

8 KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK HAKKINDA TOPLAM 147 YIL HAPİS CEZASI İSTENDİ

Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulanan sözde Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde yargılanan İkinci Bahçesaray Grubunun davasının görüldüğü Rusya Güney Askeri Bölge Mahkemesinde 31 Ağustos 2020 tarihinde yapılan duruşma sırasında Rus savcının 8 Kırım Tatar siyasi tutsak için talep ettiği cezayı açıklamıştı.

Rus savcı, güya sözde “terör örgütünün faaliyetlerinin organize” etmekle suçlanan Süleyman (Marlen) Asanov için 20 yıl hapis ve 800 bin ruble para cezası, Memet Belalov için 21 yıl hapis cezası, Timur İbragimov için 20 yıl hapis cezası istedi.

Öte yandan, güya “terör örgütü faaliyetlerine katılmakla” suçlanan Server Zekiryayev için 15, Server Mustafayev için 17, Seyran Saliyev için 19, Ernes Ametov için 17,5 ve Edem Smailov için 17,5 yıl hapis cezası talep edildi.

KIRIM TATAR AKTİVİSTLERE VE BAĞIMSIZ GAZETECİLERE BASKI

Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettikten sonra yarımadada düzenli olarak sivil aktivistlerin, bağımsız gazetecilerin, Kırım Tatar milli hareketi aktivistlerinin ve Kırım Tatar Milli meclisi üyelerinin evlerine aramalar düzenliyor. İşgalci yönetim, böylelikle baskı uygulayarak Rus işgaline karşı çıkan herkesi susturmaya çalışıyor.

6 KIRIM TATARI EKİM 2017’DEN BERİ TUTUKLU

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, 11 Ekim 2017 tarihinde işgalci kolluk kuvvetleri, Kırım Tatar aktivistlerin evlerinde arama düzenledi. Evlerinde arama yapılan Kırım Tatarlarının; Salaçık Kafe’nin sahibi Süleyman Asanov, evinde üçüncü kez arama yapılan aktivist Seyran Saliyev, sivil aktivist Timur İbragimov, Server Zekeryayev, Memet Belalov ve Ernest Ametov olduğu açıklandı. 6 Kırım Tatarı da evlerinde yapılan aramalardan sonra alıkonuldu.

MUSTAFAYEV VE SMAİLOV İSE MART 2018’DEN BERİ ALIKONULUYOR

İşgalciler, 21 Mayıs 2018 tarihinde Bahçesaray’da Kırım Dayanışması sivil toplum teşkilatı aktivisti Server Mustafayev ve Kırım Tatarı Edem Smailov’un evine aramalar yapıldı. Aramalardan sonra iki Kırım Tatarı alıkonuldu.