Ukrayna'dan dikkat çeken yasa tasarısı: Kırım ve Donbas'taki savaş suçluları cezalandırılacak!

Ukrayna Parlamentosunda savaş suçlarının cezalandırılmasına yönelik yasa tasarısı

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2020 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2020 19:15
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Parlamentosunda bugün gerçekleşen oturumda milletvekilleri, Kırım ve Donbas'taki savaş suçlularının cezalandırılması için ortam hazırlayacak olan yasa tasarısına destek verdi.

Ukrayna Parlamentosu, 17 Eylül 2020 tarihinde, "Ukrayna’nın bazı yasal düzenlemelerine uluslararası ceza ve insancıl hukuk normlarının uygulanmasına ilişkin değişikliklerin yapılması hakkında" isimli yasa tasarısını ilk görüşmede kabul etti. Yasa tasarısına 271 milletvekili destek verdi. Bundan sonra, tasarının yasalaşması için tümden oylanması gerekiyor.

Parlamento tarafından kabul edilen yasa tasarısı, Ukrayna'nın tek başına soruşturma gerçekleştirmesi ve sorumluları adalete teslim etmesi gereken uluslararası suçları, Ukrayna Ceza Kanunu'na eklenmesini öngörüyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Ukrayna Parlamentosu Kolluk Faaliyetlerinden Sorumlu Komitesi Başkanı Denıs Monastırskıy, "İlgili yasa tasarısıyla, Ceza Kanununda, Ukrayna'nın kendi başına soruşturması ve sorumluları adalete teslim etmesi gereken uluslararası suçlarının yer almasını teklif ediyoruz. Öncelikle işgal altındaki topraklarda yaralılar, savaş esirleri ve sivillere karşı işlenen suçlardan bahsediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yasa tasarısını hazırlayan parlamento üyeleri, yasa tasarısının asıl amacının; uluslararası suçların (soykırım, saldırı suçu, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları) ceza kovuşturmasına ilişkin uluslararası ceza ve insan hakları hukuku hükümlerinin tam olarak uygulanmasını sağlamak ayrıca söz konusu suçların cezasız kalmasını önlemek olduğunu kaydetti.

Benzer haber: Kırım’ı işgalci Rusya’ya kim teslim etti?

KIRIM SAVCISI: ÇOK ÖNEMLİ BİR YASA TASARISI

Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) Savcısı Igor Ponoçovnıy savaş suçlularını cezalandırma mekanizmasının oluşturmasını öngören yasa tasarısının kabul edilmesini önemli bir olay olarak adlandırarak, “Bu yasa tasarısı, bizim kolluk kuvvetleri kurumlarına, Kırım’da ağır uluslararası suçları işleyen Rus savaş suçlularını adalet önüne çıkarmaya izin veren uygun bir mekanizma oluşturacaktır.” dedi.