Ukrayna’da 23 Ağustos Bayrak Günü kutlanıyor

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2022 10:44
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2022 10:44
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna’da her 23 Ağustos günü Devlet Bayrak Günü olarak kutlanıyor. Ukrayna Bayrak Günü, 2004 yılında kabul edilen yasa ile 24 Ağustos Bağımsızlık Günü’nden bir gün önce olacak şekilde kaydediliyor.

Ukrayna’da Bayrak günü 1990 yılından 2003 yılına dek sadece Kıyiv Belediyesi düzeyinde kutlanıyordu. Ancak eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma (1995- 2005) 23 Ağustos 2004 tarihinde Ukrayna devletinin tarihine saygı gösterilmesi amacıyla 23 Ağustos’u Ukrayna Bayrak Günü olarak ilan eden kararı imzalayınca Ukrayna Bayrak Günü Ukrayna genelinde kutlanmaya başladı.

Bu sene Ukrayna Bayrak Günü, Rusya’nın başlattığı geniş çaplı işgal saldırısının gölgesinde kaydedilecek.

UKRAYNA BAYRAĞININ ANLAMI

Ukrayna bayrağında, üstteki mavi şerit gökyüzünü (barışı), alttaki sarı şerit ise buğday tarlalarını (refahı) ifade ediyor.  Ukrayna’nın ulusal bayrağı ilk olarak 1918 yılında kabul edilmiş, SSCB döneminde milliyetçilik simgesi olarak görülerek yasaklanmıştı. Bugünkü bayrak ise, 1991 yılında Ukrayna’nın bağımsızlığını kazanmasının ardından yeniden kabul edildi.

Rus saldırganlığının başlamasından sonra, mavi-sarı bayrak işgalcilere karşı mücadele ve direnişin sembolü haline geldi.

STAFENÇUK: UKRAYNA BAYRAĞI ÖZGÜRLÜĞÜN SEMBOLÜ OLDU

Ukrayna Parlamento Başkanı Ruslan Stefançuk, Ukrayna Bayrak Günü dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında şu ifadelerine yer verdi:

“Bayrağımızı tüm dünya biliyor! 24 Şubat’tan itibaren bu sadece Ukrayna bayrağı değil, aynı zamanda özgürlük, boyun eğmemenin ve tüm dünyanın mücadelesinin sembolü oldu… İnanıyorum ki gün gelecek ve bayrağımızın Kırım ve Donbas dahil şu an işgal altında bulunan tüm Ukrayna topraklarında dalgalanacak.”

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş altıncı ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı. Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, Rus saldırıları nedeniyle 12 milyona aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi ve 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.