Ukrayna asıllı öğretmen, Kazaklara Kazakça öğretiyor

Ukrayna asıllı öğretmen, Kazaklara Kazakça öğretiyor

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2021 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2021 12:52
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan’da Ukrayna vatandaşı öğretmen Dmıtri Romaşenko, Kazaklara Kazak dilini öğretiyor. Büyük Kırım Tatar fikir adamı İsmail Bey Gaspıralı’nın öğrencilerinden Ahmet Baytursunlı ve Mukagalı Makatayev’in eserlerinden ciddi şekilde etkilenen deneyimli öğretmenin ayrıca Abay’ın eserlerini de ezbere biliyor.

Kazakistan’ın Rusya sınırında yer alan Kostanay bölgesindeki bir okulda Kazak Türkçesi ve Edebiyatı öğretmeni olarak çalışan Ukraynalı Dmıtri Romaşenko, Kazak vatandaşlarına ana dillerini öğretiyor ve derslerini Kazakça veriyor. Ukrayna asıllı Romaşenko, Kazakistan'ın Kostanay bölgesinde dünyaya geldi. Rus okulunda eğitim görürken, çocukluğundan beri Kazakça'ya merak saldı ve bu dili ana dili kadar iyi öğrendi.

UKRAYNA ASILLI DMITRİ ROMAŞENKO: KAZAKÇA'YA HEP İLGİ DUYUYORDUM. ŞİMDİ MESLEĞİMİ SEVEREK YAPIYORUM

Kazakistan medyasında yer alan haberde, Ukrayna asıllı öğretmen Romaşenko, "Benim için Kazakça okulda ve dışarıda hep ilgi gösterdiğim dil oldu. Öğretmen olmak hayalimdi. Çocukluğumdan beri bu hayalimi gerçekleştirmenin peşindeydim. Kazakça öğretmeni olacağımdan hiç şüphem yoktu. Şüphesiz ki bu yol oldukça zor ve yorucu bir yol olacaktı benim için.  Fakat ben artık ben bu yoldayım. Severek uğraştığım mesleğim haline geldi...” dedi.

Üç yılı aşkındır Kostanay'da öğretmenlik yapan Romaşenko, Kazak öğrencileri tarafından çok seviliyor.

Okul yönetimi, Romaşenko'nun çabalarını takdirle karşıladıklarını ve Kazakça öğrenmenin, ana dilde konuşmanın her Kazak vatandaşının asli görevi olduğunu hatırlattı.