Ukrayna, Apple ile Kırım Tatarca klavye dizilimi konusunu görüşüyor

Ukrayna, Apple ile Kırım Tatarca klavye dizilimi konusunu görüşüyor

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2022 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2022 17:06
https://www.qha.com.tr/

Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyon Bakanlığı, Latin harfleri esaslı Kırım Tatar alfabesinin varsayılan IOS klavyeleri listesine eklenmesi için Apple ile görüşüyor.

Ukrayna Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyon Bakanlığı, Latin harflerine dayalı Kırım Tatar alfabesinin varsayılan IOS klavyeleri listesine eklenmesi için Apple'ın Ukrayna ofisi ile görüşüyor. Bakanlıktan, Ukrinform ajansına yapılan açıklamada, "Yeniden Entegrasyon Bakanlığı, modern dijital platformlar da dahil olmak üzere Kırım Tatar dilini geliştirmek ve yaygınlaştırmak için, 2022'de çok uluslu Apple şirketinin Ukrayna ofisi ile Kırım Tatar klavyesini (Latin alfabesine dayalı) varsayılan IOS klavyeler listesine eklemek için görüşmelere başladı." ifadelerine yer verildi. Bunun yanı sıra Bakanlıktan yapılan açıklamada, Microsoft'un mevcut Kırım Tatar klavyesinin Ukrayna hükumeti tarafından onaylanan Latin esaslı Kırım Tatar alfabesine uygun olarak güncellenmesi için Microsoft Corporation şirketinin Ukrayna ofisiyle de görüşmelere başlandığı bildirildi.

KIRIM TATAR DİLİNİN GELİŞTİRİLMESİ STRATEJİSİ

2022-2032 yılları Kırım Tatar dilinin geliştirilmesi stratejisi tasarısının 40'tan fazla etkinlik içerdiği kaydedilirken, bunların arasında Kırım Tatar Dili Milli Komisyonunun oluşturulması; sözlüklerin hazırlanması; uluslararası teknolojik, eğitim ve iletişim platformlarında Kırım Tatar dilinin varlığının artırılması olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Günü'nün kutlanması; Kırım Tatarca yayın yapan medya kuruluşlarının desteklenmesinin sağlanması; Kırım Tatar dilinde içerik üretimi ve dağıtımı için destek verilmesi; farklı yaş grupları arasında Kırım Tatarcasının yaygınlaştırılmasına yönelik bilimsel, eğitsel, sanatsal ve diğer projelere destek sağlanması planlanıyor.

Hayata geçirilecek projeler çerçevesinde milli çevrimiçi platformun da oluşturulacağını bildiren Bakanlık, söz konusu platformda, Kırım Tatar dilinde yazılı materyaller ve onların Ukraince, İngilizce ve diğer dillerdeki çevirilerinin yayımlanacağını, bunun da çeşitli sözlüklerin oluşturulmasına ve Kırım Tatarca çevrimiçi çeviri programların ortaya çıkmasına yardımcı olacağını ifade etti.

Ukrayna Bakanlar Kurulu, Eylül 2021'de düzenlenen toplantıda, “Latin harflerine dayalı Kırım Tatar Alfabesinin kabul edilmesine dair” başlıklı kararı kabul etmişti. Karar, Kırım Tatar alfabesinin 1 Eylül 2025 yılına kadar Latin harflerine geçmesini öngörüyor.