Türkmenlerden "yeni Kerkük valisi" dayatmasına tepki

Türkmenlerden "yeni Kerkük valisi" dayatmasına tepki

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2019 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 17:42
https://www.qha.com.tr/

Irak Türkmen Cephesi (ITC) tarafından Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) hakim iki partinin anlaşmasıyla Kerkük'e yeni vali belirlenmesine karşı olunduğu bildirildi.

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan ITC Milletvekili Ahmet Haydar, Kerkük'e yeni vali atanmasının toplumda çözülmeye yol açacağını söyleyerek söz konusu adımın dayatma olduğunu ifade etti.

Kerkük meselesinin çözümü için tek masa etrafında şehrin tüm bileşenleri arasında bir ittifakın gerektiğini söyleyen Haydar, iradenin dayatılmasının bir sonuç vermeyeceğini belirtti.

Valinin hristiyanların yanı sıra şehrin Türkmen, Arap ve Kürtlerden oluşan üç unsuru arasında uzlaşıyla belirlenmesi gerektiğini söyleyen Haydar, Irak devleti kurulduğundan beri Türkmenlerin vilayetin yönetimine gelmediğini vurgulayarak, "Bu bizim hakkımız ve Kerkük'ün asli unsurunun meşru bir isteğidir" diye kaydetti.

Uzlaşıdan çıkacak olan ismi kabul edeceklerini söyleyen Haydar, bununla birlikte gelecek dönemde vilayetin yönetiminin Türkmenlere verilmesini istediklerini ifade etti.