Türkmen iş adamının ölümü: İşkenceyi gizlemek için koronavirüsü bahane ettiler!

Süleymaniye Mahkemesi tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılan Kerküklü Türkmen iş adamı Üsame Hasan (35), tutuklanmasından 1 hafta sonra, IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi) Terörle Mücadele Timi'nin işkenceleri sonucu hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 24.12.2020 22:41
Haber Güncellenme Tarihi: 24.12.2020 22:41
https://www.qha.com.tr/

Ayyıldız Huri KAPTAN / QHA Ankara

Süleymaniye Mahkemesinin hakkında tutuklama kararı çıkardığı Kerküklü Türkmen iş adamı Üsame Hasan (35), tutuklanmasından 1 hafta sonra Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Terörle Mücadele Timi'nin işkenceleri sonucu hayatını kaybetti. Kerküklü gazeteci Reşat Salihi, IKBY'nin ihmalleri ile gerçekleştirilen işkenceler sonucu hayatını kaybeden Türkmen vatandaşı Hasan'ın ölümüne dair ayrıntıları Kırım Haber Ajansı ile paylaştı.

Gözaltındaki Kerküklü Türkmen vatandaşı Üsame Hasan, IKBY Timi’nin işkenceleri sonucu hayatını kaybetti. Yaklaşık bir hafta önce Irak'ta Kürt milletvekillerinin de müdahil olduğu 500 milyar dolar değerinde bir "ihale çatışması" yaşandı. İhaleyi Türkmen iş adamı Üsame Hasan kazandı ve Kürt Yurtseverler Birliği (KYB) milletvekillerinin desteğiyle hakkında dava açıldı. Gözaltında işkence gören Hasan, insanlık dışı eylemlere dayanamayarak hayatını kaybetti. Olay Kerkük'te iken Süleymaniye Mahkemesinde dava açıldı ve tutuklama kararı çıkarıldı.

HASAN, EVE DÖNÜŞ YOLUNDA VEFAT ETTİ

Üsame Hasan, yaklaşık bir hafta tutukluluk ve işkence sürecine maruz bırakıldı. Hasan, 27 Ağustos'ta serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan 1 gün sonra gördüğü işkenceler nedeniyle ağır hasar gördü ve evine dönüş yolunda vefat etti.

Hasan hayatını kaybetmesinden yarım saat önce olanları tüm ayrıntılarıyla erkek kardeşine aktardı. İşkenceli ölümün ardından Üsame Hasan'ın kardeşi Vecih Hasan, şahsi Facebook hesabı üzerinden Süleymaniye Mahkemesinin ve KYB'nin tüm kusurlarını içeren bir açıklama yayımladı.

Kerküklü Gazeteci Reşat Salihi, IKBY'nin ihmalleri ile gerçekleştirilen işkenceler sonucu hayatını kaybeden Türkmen vatandaş Üsame Hasan'ı ölüme götüren sebebe ve sürece dair ayrıntıları Kırım Haber Ajansı ile paylaştı.

Konuya ilişkin Kırım Haber Ajansının sorularını yanıtlayan Salihi ile yapılan röportaj şu şekilde:

QHA: Üsame Hasan hakkında hangi suçtan yakalama kararı çıkarıldı?

Reşat Salihi: Üsame Hasan'ın yargılanma sebebi iş adamı olarak ihaleye girmesi ve kazanması. Bunun üzerine ihaleyi kendileri adına almak isteyen Kerkük Belediyesi Müdürü Feridun Nasih, Üsame Hasan hakkında dava açmıştır. Kerkük Belediyesi Müdürü Feridun Nasih, aynı zamanda Kerküklü KYB milletvekili Bestun’un kardeşi.

QHA: Hasan'ın ifadesi neden Kerkük'te değil de Süleymaniye'de alındı?

Reşat Salihi: Davayı Süleymaniye'de açmışlar. Aslında Kerkük'te görülmesi gerekirken Süleymaniye'de yargılanması istenmiş. Sonuç olarak kendisine Süleymaniye Mahkemesi'ne ifadesini vermesi için mahkemeden çağrı gelmiş ve ifadesini vermek için kendisi gitmiş. İfadesi sonrası hakkında tutuklama kararı çıkarılmış. Tutuklama sonrasında da ağır işkencelere maruz bırakılmış. İşkenceye dair vücudunda aldığı darbeleri gösteren videosu ve fotoğrafları da mevcut.

ÖLMEDEN KISA SÜRE ÖNCE KARDEŞİNE TÜM AYRINTILARI ANLATTI

Reşat Salihi, Hasan'ın vefatından hemen önce kardeşine, yaşadığı gözaltı ve işkence sürecine dair tüm ayrıntıları aktardığını bildirdi.

"ÖLÜM NEDENİ İŞKENCE DEĞİL KORONAVİRÜS OLARAK GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILDI"

QHA: Hasan'ın uğradığı işkencenin boyutları neler?

Reşat Salihi: Kendisine yapılan işkencelerin boyutunu ve etkilerini vefatından hemen önce anlattığı kardeşi Vechi Hasan'ın Facebook'ta olayın ayrıntılarına ilişkin yaptığı paylaşımları da var. Tüm bu olanların yanı sıra işkence sırasında Hasan'ın başına çuval geçirilmiş. Bu süre zarfında iki gün nefessiz kalmış. İşkenceler nedeniyle iki gün nefessiz kalan Hasan, beyin kanaması geçirmiş. Bu rahatsızlığının üzerine Hasan'a iğne yapılmış. İşkencenin faillerinden KBY'nin Terörle Mücadele sorumlusu Kürt Yarbay Vecdi Reşat Nevzat Reş kendisine 1 aya kalmadan öleceğini söylemiş. Hasan, işkenceler sonrası rahatsızlığı artınca özel bir hastaneye yerleştirilmiş. Burada amaç, Hasan'a koronavirüs testi yaptırılarak testini pozitif göstermek. Hasan'ın ağır işkenceler ile yaklaşan ölümüne giden süreci koronavirüs ile açıklamayı hedeflemişler.

ITC, "ÖLÜM NEDENİ KORONAVİRÜS DEĞİL İŞKENCE" DEDİ

QHA: ITC'nin bu durumda nasıl bir girişimi oldu?

Reşat Salihi: ITC, yayımladığı bildiride de bu ölümün koronavirüs nedeniyle değil de işkence nedeniyle olduğunu belirtmiştir. Ardından cevap olarak Kürt Yurtseverler Birliği (KYB) koalisyonunun milletvekilleri adına bir bildiri geldi. Ölümünün nedenin ağır işkenceler olmadığı, koronavirüs nedeniyle olduğu yönünde ağız birliğiyle bir bildiri yayımlandı. Bildiride hiçbir şekilde işkence yapılmadığı öne sürülerek bu iddialar daha önceden pozitif çıktığı belirtilen koronavirüs testi ile desteklendi.

ERŞAT SALİHİ, SUÇSUZ YERE İŞKENCEYE UĞRAYAN HASAN İÇİN GİRİŞİMDE BULUNDU

Reşat Salihi: Hasan'ın tutukluluk sürecinde ailesi, Irak Parlamentosu içinde aynı zamanda İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olan Erşat Salihi'ye durumu bildirdi ve Başkan Salihi suçluluğuna ve tutukluluğuna delil bulunmayan Hasan'ın serbest bırakılması için girişimlerde bulundu.

Erşat Salihi, Hasan'ın suçsuz yere uğradığı işkenceler nedeniyle KYB'li Kürt milletvekillerine ve cumhurbaşkanına ulaştı. Hasan, Irak cumhurbaşkanı Berham Salih'in talimatıyla serbest bırakıldı. Ancak çok geçmeden uğradığı işkencelerin şiddetine dayanamayarak vefat etti.