Türkiye Uzay Ajansı Başkanı, Ukrayna'daki uydu ve roket tasarım ofisini ziyaret etti

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Ukrayna’da uydu ve roket tasarlayan şirketlerden Yujnoye (Yuzhnoye) Tasarım Ofisini ziyaret etti.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2020 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2020 14:09
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Ukrayna’da uydu ve roket tasarlayan şirketlerden Yujnoye (Yuzhnoye) Tasarım Ofisini ziyaret etti.

Ukrayna’da resmi ziyarette bulunan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ve beraberindeki heyet, Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere ile birlikte 15 Eylül 2020 tarihinde Dnipro kentinde bulunan Yujnoye Tasarım Ofisi ve üretim tesislerini ziyaret etti. 

Yujnoye Tasarım Ofisinden yapılan açıklamada, görüşmeye Yujnoye Tasarım Ofisi yönetimi, Ukrayna Devlet Uzay Ajansı Başkanı Volodımır Usov ve Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Ekonomik İlişkilerden Sorumlu 2. Katibi Georgiy Filatov katıldı.

İLK KEZ ZİYARET ETTİ

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım’ın ilk kez Yujnoye Tasarım Ofisini ziyaret ettiği belirtilen açıklamada, misafirlere tasarım ofisinin mevcut faaliyetleri, işletmenin araştırma ve üretim tesisleri konusunda bilgi verildiği ifade edildi.

Bununla birlikte açıklamada, Türk heyetinin ziyaretten memnun kaldığı ve diyaloğu sürdürmek istediğini ifade ettiği kaydedildi.

"ÇALIŞMALARIMIZI BERABER YÜRÜTECEĞİZ"

İmzalanan anlaşmadan sonra iki ülkenin çalışmaları beraber yürütmek için hazırlanırken salgının patlak verdiğini aktaran Serdar Hüseyin Yıldırım, "Türkiye Uzay ajansı bilindiği üzere 1 senedir faaliyettedir. Bizim ilk anlaşma imzaladığımız ülke Ukrayna idi ve çalışmalarımızı beraber yürütmek için buraya gelmeyi düşünürken bu salgın patlak verdi. Ne yazık ki gecikmiş bir ziyaretle bu hafta buradayız. Gecikmiş ziyaret için buradayız ama çok verimli geçiyor. 2 gün Dnipro'daki tesisleri gezdik, oradaki üretim ve dizayn tesisini ziyaret ettik. Verimli ve ümit vadeden görüşmeler oldu. Bugün de Kıyiz'de Ukrayna'nın uzay ajansıyla ve diğer kurumlarla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Ayrıca Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Endüstrilerinden Sorumlu Bakanı Oleg Uruskiy bizi kabul etti." diye konuştu.

"BU GÖRÜŞME İŞ BİRLİĞİNİN TEMELİ OLACAK"

İki ülke arasındaki iş birliğinin temellerinin bu görüşme olacağını vurgulayan Yıldırım, "Bu görüşmeler ileride planladığımız iki ülke arasındaki bu güzel iş birliğinin temeli olacak. Bu başlangıç ile fırlatma teknolojileri konusunda, uydu üretimi ve dünyaya pazarlama, farklı uzayla ilgili alt sistemlerin geliştirilmesi konusunda iş birliği imkanları olduğunu gördük. Bunları gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız." dedi.

"İKİ ÜLKE DE İŞ BİRLİĞİ KONUSUNDA İSTEKLİ"

İki ülkenin iş birliği konusunda istekli olduğunu dile getiren Serdar Hüseyin Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu potansiyeli gerçekleştirdiğimiz takdirde iki ülke de kazançlı çıkacak ve dünyada gelişmekte olan uzay sektöründe hem Ukrayna, hem Türkiye söz sahibi olma fırsatını yakalayacaktır. Tabii ikili iş birliğimize 3'üncü ve 4'üncü ülkeler de katılabilir. Bildiğiniz gibi bunlar büyük bütçeli, ciddi ilmi çalışmalar isteyen projeler. Dolayısıyla farklı özellikleri olan ülkelerin de ikili iş birliğine katılması bizi güçlendirecektir. Temaslarımız bu konuda da sürüyor."

"KIRIM BİZİM ÖZYURDUMUZ"

Toplantı sırasında kendisine Kırım ile ilgili soru yöneltilen Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, "Kırım bizim önem verdiğimiz ve çok sevdiğimiz bir coğrafya. Kırım bizim gönlümüzde her zaman kendi özyurdumuz olarak gördüğümüz bir yer. İsteriz ki yaşanan sorun en makul şekilde çözülsün ve Kırım Türkleri huzura kavuşsun."  dedi.

Öte yandan Yıldırım, Ukrayna ziyaretinden şahsen çok memnun kaldığını belirterek, "Bu ziyaretin çok ciddi başarılar getireceğini umuyorum" şeklinde konuştu.

https://www.facebook.com/TCKievBE/posts/3291890677559905