Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi: Türkiye, Özbekistan’da Başkonsolosluk açma kararını ilk alan ülke

Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar, 7 Mart'ta açılışı yapılacak Semerkant Başkonsolosluğuyla ilgili konuştu. Büyükelçi Bekar, "Türkiye, Özbekistan’da Başkonsolosluk açma kararını ilk alan ülke olmuştur." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2021 19:28
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2021 19:28
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar, 7 Mart'ta açılışı yapılacak Semerkant Başkonsolosluğuyla ilgili açıklamada bulundu. Büyükelçi Bekar, "Türkiye, Özbekistan’da Başkonsolosluk açma kararını ilk alan ülke olmuştur." dedi.

Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar, Özbekistan Bakanlar Kurulu tarafından 18 Ağustos 2020 tarihinde Semerkant'ta açılacağı bildirilen başkonsoloslukla ilgili açıklamalarda bulundu. Büyükelçi Olgan Bekar, "Türkiye Cumhuriyeti, Özbekistan’ın bağımsızlığını 1991'de ilk tanıyan ülke olarak aynı zamanda Taşkent’te ilk büyükelçiliği açan devlettir. Bunun verdiği tarihi sorumlulukla Türkiye, Özbekistan’da Başkonsolosluk açma kararını ilk alan ülke olmuştur." diye konuştu. Özbekistan'a yeni Büyükelçi olarak atanan Bekar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılımıyla 7 Mart 2021'de açılışı yapılacak Semerkant Başkonsolosluğuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada; ortak kültür, dil, din ve geçmişe sahip kardeş halkları olan iki dost ve kardeş Türkiye ile Özbekistan arasında çok yönlü ve derin iş birliklerinin gelişmekte olduğunu ifade etti.

"İLİŞKİLERİN EN VERİMLİ OLDUĞU DÖNEMDEYİZ"

Büyükelçi, iki ülke arasındaki tarihsel bağların ve süregelen derin beşeri ilişkilerin önemine değinerek, "Özbekistan’ın bağımsızlığını sıfır noktası olarak alırsak, modern dönemde Türkiye ve Özbekistan Cumhuriyetleri arasındaki ilişkilerin en verimli olduğu dönemdeyiz." dedi.

"BAŞKONSOLOSLUK, MİHENK TAŞI OLACAK"

Büyükelçi, şu an Özbekistan’ın en büyük 5 ticari ortağından biri olan Türkiye'nin, Özbekistan’da en çok yatırım yapan şirkete sahip ülkeler arasında da ön sırada yer aldığını aktardı. Büyükelçi Bekar, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

"Semerkant’ta açılacak Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, ikili ilişkilerimizde yaşanan bu müspet süreçte yeni bir mihenk taşı olacak. Siyasi, ekonomik, kültürel, ticari ve beşeri ilişkilerimiz başta olmak üzere tüm alanlarda güçlü kardeşlik bağlarına dayalı stratejik ortaklık düzeyindeki iki ülke ilişkilerine önemli katkılarda bulunacaktır. İki kardeş ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 29. yılında Semerkant Başkonsolosluğumuzun açılışının müjdesini vermiş olmak da bizlere ayrıca memnuniyet vermektedir."

"TÜRKİYE, ÖZBEKİSTAN'IN BAĞIMSIZLIĞINI TANIYAN VE BÜYÜKELÇİLİK AÇAN İLK DEVLET"

Türkiye Cumhuriyeti, Özbekistan’ın bağımsızlığını 1991'de ilk tanıyan ülke olarak aynı zamanda Taşkent’te ilk büyükelçiliği açan devlettir. Bunun verdiği tarihi sorumlulukla Türkiye, Özbekistan’da Başkonsolosluk açma kararını ilk alan ülke olmuştur."

7 MART'TA AÇILACAK

Bekar, son olarak şunları kaydetti:

"Taşkent’te Özbekistan’daki ilk Büyükelçiliği açarken yaşanan duyguların bir benzerini yaşamamıza vesile olan Semerkant Başkonsolosluğumuzun açılış töreni, 7 Mart’ta Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve Özbekistan Dışişleri Bakanı Sayın Abdülaziz Kamilov’un teşrifleriyle yapılacaktır. Kadim Semerkant’ın Başkonsolosluğumuza daimi olarak kucak açmasının bizler için anlamı çok büyüktür. Özbekistan ve Türkiye arasındaki daimi dostluk ve kardeşlik bağlarının bir nişanesi olacak Semerkant Başkonsolosluğumuzun, ikili ilişkilerimize ve halklarımıza yönelik kıymetli hizmetlerde bulunacağına tüm kalbimle inanıyorum."