Türkiye, Finlandiya ve İsveç Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı yaptı

Haber Giriş Tarihi: 26.08.2022 20:49
Haber Güncellenme Tarihi: 26.08.2022 20:49
https://www.qha.com.tr/

Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in Madrid’deki NATO Zirvesi’nde 28 Haziran’da imzaladığı Üçlü Muhtıra’ya göre yapılması planlanan ilk Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı bugün yapıldı.

Madrid’de 28 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşen NATO Zirvesi’nde Üçlü Muhtıra imzalayan Türkiye, Finlandiya ve İsveç heyetleri bugün atılan imzalar doğrultusunda Finlandiya’da bir araya geldi. Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de buluşan heyetler Üçlü Muhtıra doğrultusunda kurulan Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı’nın ilkini gerçekleştirdi. Toplantıya Türkiye adına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Adalet, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıklarından temsilciler katıldı.

TOPLANTIDA NELER KONUŞULDU?

Finlandiya'nın başkenti Helsinki’de ilki gerçekleştirilen toplantıda Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik süreci tartışıldı. Türkiye, bugüne kadar devam eden süreçte Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılımına kabul oyu vermek için iki tarafa şartlarını tekrar sundu. Finlandiya ve İsveç tarafları da imzalanan Üçlü Muhtıra ’da olduğu gibi Türkiye’ye terörle mücadele konusunda tam destek vereceklerini, PKK terör örgütü başta olmak üzere örgütün uzantıları olan PYD ve YPG’ye, aynı zamanda Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) de desteklerini kesecekleri konusunda taahhütlerini sundu. Taraflar, Daimi Ortak Mekanizma konusunda da aşama kaydedilebilmesi için çeşitli iş birlikleri yapacaklarını ifade etti.

TÜRKİYE’NİN FİNLANDİYA VE İSVEÇ’E ŞARTLARI NELER?

Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üye olabilmesi için 30 ülkeden onay alması gerekiyor. Şimdiye kadar 23 ülkenin parlamentosundan onay alabilen iki ülke, Türkiye’yle bu konuda görüşmeler yapmakta. Türkiye’nin söz konusu tarafların NATO’ya üyeliği için sunduğu şartlar var. Türkiye, Finlandiya ve İsveç’ten sınır güvenliğini tehdit eden bölücü terör örgütü PKK’nın uzantılarına ve sempatizanlarına, FETÖ mensuplarına destek vermeme konusunda kararlı olmalarını istiyor.