Türkiye, Doğu Türkistan'a heyet gönderecek

Türkiye, Doğu Türkistan'a heyet gönderecek

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2019 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2019 16:15
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tayland temasları kapsamında Çin'li mevkidaşı ile görüştü. Görüşme hakkında sosyal medya üzerinden açıklama yapan Çavuşoğlu, Uygur Türklerinin durumunu görüşmek üzere Türkiye'den bir heyetin Doğu Türkistan'a gideceğini duyurdu.

Başkent Bangkok'ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 52. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere gittiği Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile beraber bir görüştü.

DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ TOPLAMA KAMPLARI DA GÜNDEME GELECEK Mİ?

Taraflar, görüşme kapsamında birçok konunun görüşüldüğünü aktaran Çavuşoğlu, Uygur Türklerinin durumunu görüşmek üzere bir Türk heyetin Çin'e gideceğini duyurdu. Çavuşoğlu sosyal medyadan açıklama yaparak, "Çin Dışişleri Balanı Wang Yi'yle enerji ve yatırımlar başta olmak üzere ikili konuları görüştük. Uygur Türklerinin durumunu ele aldık. Çin Halk Cumhuriyeti'nin daveti üzerine Sincan'a bir gözlem heyeti gönderiyoruz.'' ifadelerini kullandı.

DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ TOPLAMA KAMPLARI

Pekin yönetiminin “yeniden eğitim” ya da “mesleki eğitim” adı altında bir milyonun üzerinde Uygur Türkünü toplama kamplarında gözaltında tuttuğu biliniyor.

Bağımsız kaynaklarsa siyasi açıdan tehlikeli olarak değerlendirilen bireylerin herhangi bir yargı kararı olmaksızın tutulduğu bu kamplardaki mahkum sayısının 3 milyonun üzerinde olduğunu belirtiyor. Bu kamplarda kalanlar domuz eti yemeye, alkol almaya ve İslam dinini kınamaya zorlandıkları da biliniyor.