Türkiye'de mutasyon alarmı! 81 il için yeni koronavirüs genelgesi

Türkiye'de korkutan mutasyon alarmı için düğmeye basıldı. Sağlık Bakanlığı, 76 şehirde 41 bin 552 kişide tespit edilen mutasyonlu virüse karşı önlemleri arttırdı. Bakanlık, 81 il için yeni Kovid-19 tedbirlerine yönelik bir genelge yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2021 22:06
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2021 22:06
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'de korkutan mutasyon alarmı için düğmeye basıldı. Sağlık Bakanlığı, 76 şehirde 41 bin 552 kişide tespit edilen mutasyonlu virüse karşı önlemleri artırarak, 81 il için Kovid-19 tedbirlerine yönelik yeni bir genelge yayımladı.

Türkiye Sağlık Bakanlığı, 76 şehirde 41 bin 552 kişide tespit edilen mutasyonlu virüse karşı önlemleri artırarak yeni Kovid-19 tedbirlerini içeren bir genelge yayımladı. Sağlık Bakanlığının tedbir genelgesinde, işyerlerinde Hayat Eve Sığar (HES) kodu kullanımının teşvik edilmesi, işyerlerinde vaka veya temaslı kişilerin zamanında tespit edilebilmesi için filyasyon ekipleri ile işyeri hekimi ve işveren arasındaki iş birliğinin artırılması istendi.

TOPLU YAŞANAN ALANLARDA 14 GÜN İZOLASYON

Genelgede, cezaevi, huzurevi, engelli bakım merkezi, geri gönderme merkezi, kamp gibi ilde mevcut tüm toplu yaşanan alanlarda çalışan tüm personele 10 günden az olmamak kaydı ile uygun koşullarda, 14 gün izolasyon uygulanması bildirildi.

SURİYELİLER İZLENECEK

Ayrıca genelgede Suriyelilerin yoğun olduğu yerleşim yerlerinde vaka sayılarnın sağlık kuruluşlarına başvuru, alınan numune sayıları ve pozitiflik yüzdeleri ile ortalama temaslı sayılarının yakından takip edilmesi ve değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

YÜZ YÜZE EĞİTİM

Genelgede, ilde yüz yüze olarak eğitime başlanan yerler ile eğitime başlanan tüm okullarda, olası bulaş riski açısından Toplumda Salgın Yönetimi rehberinde belirtilen tedbir ve uygulamaların değerlendirilmesi istendi.

MUTASYONUN TESPİTİNE YÖNELİK KONTROL VURGUSU

Genelgeye göre, ilde virüste oluşabilecek yapısal değişikliklerin zamanında fark edilebilmesi amacıyla rastgele seçilen numunelerde mutasyonun tespitine yönelik analiz yapılacak. Sonuçlar düzenli olarak takip edilip, mutasyon tespit durumunda hızla Merkez Referans Laboratuvarına gönderilecek. Genelgede ayrıca, temaslı tespiti sırasında vakanın ev, işyeri, komşu, sosyal çevresi (düğün, toplantı, cenaze, toplu yemek vb.) ve seyahat öyküsünün ayrı ayrı ve ayrıntılı olarak tekrar sorgulanması gerektiği vurgulandı.