Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin üzerinden tam bir yıl geçti

Dünyanın ortak ve en önemli gündemi olan koronavirüsün Türkiye'de ilk kez görülmesinin üzerinden 1 yıl geçti.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2021 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2021 15:44
https://www.qha.com.tr/

Türkiye’de ilk koronavirüs vakası 11 Mart 2020'de İstanbul Tıp Fakültesi’nde tespit edildi. İlk vakadan 1 hafta sonra 17 Mart'ta ilk ölümlü vaka duyuruldu. 1 yıl boyunca vakalar giderek artması üzerine çeşitli kısıtlamalar getirildi. Türkiye salgın sürecinde 30 bine yakın vatandaşını kaybetti. Son olarak koronavirüsün mutasyona uğraması ile yeni bir boyut kazanan salgın tüm dünyada etkisini sürdürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de yaşanan 1 yıllık koronavirüs sürecinin karnesini açıklayacak.

Koronavirüs salgınıyla mücadele, riski artıran mutantlı virüsün yayılım hızının etkisiyle devam ediyor. Çin'de ilk vakaların tespit edilmesiyle birlikte Türkiye'de Sağlık Bakanlığı ve diğer bakanlıklar çeşitli tedbir arayışları ile virüsün ülkeye gelişini geciktirmiş olsa da Türkiye'de ilk vaka tam bir yıl önce bugün görüldü. 11 Mart 2020'de açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Size üzücü ama korkutucu olmayan bir haberi bildirmek istiyorum" diyerek ilk vakayı duyurdu. İlk vakadan yaklaşık 1 hafta sonra 17 Mart 2020'de ise koronavirüs kaynaklı ilk ölüm yaşandı. Salgın ile birlikte tüm ülkede köklü değişimler görülürken bugüne kadar 29 bin 227 Türk vatandaşı hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu akşam Türkiye'nin salgınla mücadelesinde 1 yıllık karnesini açıklayacak.

BİLİM KURULU KURULDU

Sağlık Bakanlığı, 10 Ocak 2020 günü koronavirüse karşı tedbir alınması amacıyla Koronavirüs Bilim Kurulu'nu kurdu. Bilim Kurulu, salgın ile ilgili gelişmeleri takip ederek, Türkiye'de atılacak adımları belirledi. Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri neticesinde alınan kararlar ile koronavirüsün ülkeye girişi Mart ayına kadar engellendi.

EĞİTİME ARA VERİLDİ

Koronavirüsle beraber, 12 Mart'tan itibaren eğitime ara verildi. Öğrenciler yaklaşık 1 yıl boyunca uzaktan eğitim görürken Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan EBA TV'ler üzerinden öğrenciler eğitimlerine devam etti. Dinamik Denetim Dönemiyle beraber okullar kısmi olarak yeniden açılırken, 2 Temmuz'a kadar eğitim-öğretimin devam etmesine karar verildi.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI GETİRİLDİ

Koronavirüs süreci devam ederken, 10 Nisan’da ilk sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Hafta sonları devam eden sokağa çıkma yasağı 23 Nisan haftasında 4 gün olarak uygulandı. Yasak 1 Mayıs’ta 3, Ramazan Bayramı’nda da 4 gün oldu. Daha sonra 1 Ocak 2020 tarihinde, ülke genelinde hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 21.00­-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaya başladı.

146 ÜLKEYE SAĞLIK MALZEMESİ YARDIMI YAPILDI

Türkiye bu süreçte 146 ülkeye sağlık alanında yardım gönderdi. Yurt dışında mahsur kalan Türk vatandaşları, Türkiye tarafından gönderilen uçaklarla tahliye edildi. Vatandaşları almaya giden uçaklar; Çin, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya’nın da bulunduğu ülkelere uçaklar dolusu sağlık malzemesi bağışladı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DURMADAN SAVAŞTI

Sağlık çalışanları, salgını kontrol altında tutabilmek için uzun süre izinsiz çalıştı. Haftalarca izinsiz bir şekilde gerektiğinde 24 saat çalışan sağlık çalışanlarından koronavirüse yenik düşen kahramanlar oldu. Hayatını kaybeden ilk sağlıkçı Prof.Dr. Cemil Taşçıoğlu oldu. Türkiye, koronavirüsle mücadelede durmadan çalışan sağlık çalışanlarına destek vermek için günlerce saat 21.00'de balkonlara ve camlara çıkarak alkış tuttu.

AŞI ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Salgının ilk gününden bu yana devam eden aşı çalışmaları tüm dünyada başladı. Türkiye'de aşılama 14 Ocak 2021'de yapıldı. İlk aşıyı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca olurken, daha sonra Bilim Kurulu üyeleri ve tüm sağlıkçılar da aşılandı. Türkiye, hızlı bir aşılama ile 2 ayda 10.5 milyon kişiyi aşılayarak dünyada en çok aşı yapılan 5'inci ülke oldu.

VİRÜS MUTASYONA UĞRADI

Aşı çalışmalarının olumlu sonuç vermesi ile tüm dünyada sevinç yaşanırken Birleşik Krallık, Güney Afrika, Brezilya ve ABD'den gelen mutasyon haberleri sürece başka bir boyut getirdi. Aşıların mutasyona karşı etkisi konusunda araştırmalara derhal başlandı. Mutant virüslerin şimdilik aşıyı etkisiz kılmadığı belirlendi.

BAKAN KOCA 1 YILLIK KARNEYİ AÇIKLAYACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün saat 17.00-18.00 saatleri arasında salgın sürecine ilişkin basın açıklamasında bulunacak. Bakan Koca, salgının seyrini, mutasyonları, bundan sonrasında izlenecek yol haritasını açıklayacak. Ayrıca Bakan Koca, Türkiye'nin 1 yıllık karnesini açıklayacak.

DÜNYADA İLK KORONAVİRÜS VAKASININ GÖRÜLDÜĞÜ TARİH

Türkiye, Kovid-19'un en geç geldiği ülkeler arasında yer alırken birçok ülke, koronavirüsle mücadeleye daha erken başladı. SARS-CoV-2 adlı koronavirüs dünyada ilk olarak 1 Aralık 2019 tarihinde Çin'in Hubey eyaletinin başkenti Vuhan kentinde ortaya çıktı.

TÜRKİYE'DE KORONAVİRÜS SON DURUM TABLOSU

Türkiye'de koronavirüs kaynaklı ilk ölüm