Türk Konseyi, Türkmenistan’ın Kasım ayında İstanbul’da yapılacak olan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi/Türk Keneşi) 8. Zirvesi’ne "gözlemci olarak katılımını" oy birliğiyle kabul etti.
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi-Türk Konseyi) ülkeleri, İstanbul’da Kasım 2021'de gerçekleştirilecek olan Türk Konseyi'nin 8. Zirvesi’ne Türkmenistan’ın, gözlemci olarak katılmasına oybirliğiyle karar verdi. Türk Konseyi’nin 2020 dönemine başkanlık eden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’a bir mektup yazdı. Aliyev mektubunda, Türkmenistan’ın örgüte katılmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. Aliyev, Türk Konseyinin “Türkçe konuşan halklar ile ortak kültürel köklere, aynı tarihe sahip ülkeler arasındaki birlik ve verimli faaliyete katkıda bulunan” önemli bir kuruluşa dönüştüğünü söyledi.
2021 DÖNEM BAŞKANLIĞININ TÜRKİYE'YE GEÇMESİ BEKLENİYORKasım ayında gerçekleştirilecek olan zirvede bir takvim yılı boyunca üstlenilen örgüt başkanlığının, Azerbaycan'dan Türkiye’ye devredilmesi bekleniyor. Ayrıca, bu zirvede konseyin adının da değiştirilmesi planlanıyor. Konseyin yeni adının Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önerildiği belirtilerek, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi adının “Türk Dili Konuşan Devletlerin Teşkilatı” olarak adlandırılacağı bildiriliyor.
Daha önce, Haziran ayı sonunda Konsey Genel Sekreteri Bağdat Amreyev Aşkabat’ı ziyaret ederek Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile bir araya geldi. Toplantıda Türkmenistan’ın Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’ne özel statüde katılma olasılığı görüşüldü.
TÜRK KONSEYİTürk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi/Türk Keneşi), 3 Ekim 2009’da Nahçıvan’da imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye arasında kuruldu.Türk Konseyi’nde halen Azerbaycan, Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan aktif üye olarak yer alıyor. Macaristan ise gözlemci üye statüsüyle konseyde yer alıyor. Bunun haricinde Türkmenistan da yapılan toplantılara katılım gösteriyor.Üye devletlerin yaklaşık 5 milyon kilometrekare toprak üzerindeki varlığı ile etkin Türk Keneşinin temel amacı ise dış politika, ekonomi, ulaşım, gümrük, turizm, eğitim, medya, gençlik ve spor dahil birçok alanda iş birliğini geliştirmek. Türk devletleri arasında daha derin ilişkileri hedefleyerek Avrasya bölgesinde ve İslam dünyasında, özellikle de Orta Asya ve Kafkaslarda uluslararası iş birliğini geliştirmeyi de amaç edinen Keneş, bölgede barış ve istikrarın güçlendirilmesi, iş birliğinin artırılması ve ortak kalkınma potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yönelik dış politika çalışmalarına ağırlık veriyor.Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 7. Zirvesi gerçekleştirildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde düzenlenen zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katıldı. Türk Konseyi gözlemci üyesi Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban ile üye olmasa da etkinliklere katılım sağlayan Türkmenistan’ın Başbakan Yardımcısı Pürli Agamuradov da toplantıda hazır bulundu.