Türk Halk Müziği Sanatçısı Elif Avcı, Kırım halkının dilinden düşürmediği, yüreklere dokunan destansı türküsü Ey Güzel Kırım’ı seslendirdi. Avcı, 21 Mart’ta yayınladığı türküye dair, Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularına yanıt verdi. Avcı, “Türküyü özellikle 21 Mart Nevruz Bayramı’nda yayınladık, Türk coğrafyalarına tohum ektik” dedi.
Türk Halk Müziği Sanatçısı Elif Avcı, seslendirdiği “Ey Güzel Kırım” türküsünü 21 Mart 2022 tarihinde yayınladı. Kırım Haber Ajansı (QHA) sorularına yanıt veren Avcı, Ukrayna’ya yapılan işgal girişiminde Kırım halkının da aynı kaderi paylaştığını ifade etti. Kırım halkının 18 Mayıs 1944’teki acı sürgününü hatırlatan sanatçı, türküyü Kırım Tatarlarının yanında olduğunu belirtmek amacıyla seslendirdiğini söyledi.
ELİF AVCI: SOYKIRIMA UĞRAMIŞ TÜRK HALKLARINA DESTEK VEREREK MOTİVASYON SAĞLAMAK EN ÖNEMLİ MİSYONUMÖzellikle Türk kültürünü ele alan Avcı, “Türkmeneli, Kırım gibi kültürel soykırıma uğramış ve yalnız bırakılmış bu toprakların halklarına sanatımla destek vererek motivasyon sağlamak en önemli misyonum” dedi. Avcı, bu sebeple repertuarını ve projelerini Türk kültürünün hüküm sürdüğü veya asimilasyona uğradığı bölge ve yöreleri ele alarak düzenlediğini vurguladı.
Bu bağlamda, çevresinden gelen sorulara Avcı, “Her biriyle can bağım bakidir. Acıları acımdır, sevinçleri sevincimdir” cevabını verdiğini kaydetti.
https://www.youtube.com/watch?v=EJJ772tkgDs "BURAM BURAM VATAN KOKAN BİR TÜRKÜ..."Ey Güzel Kırım türküsünü seslendiren Avcı, “Ben bu yerde yaş almadım, yaşlılığıma doyamadım” sözleriyle türküye ilham veren Hatice Teyze gibi hissettiriyor. Avcı, "Ey Güzel Kırım’ı söylerken öz vatanlarından ayrı kalmak zorunda kalan tüm Haticeleri ve ‘Bu toprağın ya üstündeyiz ya da altında’ diyerek son nefesine kadar savaşan, şehit olan tüm ecdadımızı minnetle yad ettim. Hakikatten buram buram vatan kokan bir türkü...” cevabını verdi.
Sanatçı Elif Avcı, seslendirdiği türküye ilişkin, çevresinden oldukça güzel yorumlar aldığını belirtti. Avcı, açıklamalarında şu sözlere yer verdi:
“Türkiye, Kırım ve dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan Kırım Tatarlarının beni tarifsiz hislere boğan ve gurur veren mesajlar gelmekte. Bu beni çok mutlu ediyor. 15.yy ‘dan 18.yy ‘a kadar Osmanlı himayesinde olan hatta ve hatta Osmanlı Hanedanının soyu kesilmesi durumunda Osmanlı tahtının varisi olarak kabul görülen Kırım Hanlığı soyundan gelen bir neslin evlatlarının; bugün aynı sevgi, güven ve samimiyetle olan tavrı bana inanılmaz güç veriyor. Geçmişte birlikte savaşan ecdadımızın torunları bugün aynı türküye birlikte eşlik ediyor. Ey Güzel Kırım’ı bilhassa 21 Mart Nevruz Bayramı günü yayınladık. Nevruz, Türk kültüründe doğanın uyanışını ve baharın gelişini temsil eder. Gece ile gündüzün eşit olduğu bu güne özel olarak birlik coğrafyamıza ektiğimiz bu tohum, diliyorum tüm soydaşlarımız başta olmak üzere ana yurtlarından sürgün edilen herkese adalet ve vahdeti getirir”