Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları 9. Zirvesi Özbekistan'da başladı

Türk Devletleri Teşkilatı 9. Zirvesi Özbekistan'da başladı

Haber Giriş Tarihi: 04.01.2023 18:27
Haber Güncellenme Tarihi: 04.01.2023 18:27
https://www.qha.com.tr/

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 9'uncu Zirvesi "Türk Medeniyeti için Yeni Dönem: Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru" temasıyla Özbekistan'ın Semerkant şehrinde başladı. TDT'nin işlevleri ve akıbetinin ele alınacağı zirveye üye ülke liderleri katılıyor.

Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 9. Zirvesi başladı. Zirve, "Türk Medeniyeti için Yeni Dönem: Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru" temasını taşıyor. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in ev sahipliğinde 10-11 Kasım 2022 tarihlerinde üye ülke liderlerinin toplandığı zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Edebi Şehir" Kongre Merkezi'nde mevkidaşı Mirziyoyev tarafından karşılandı.

ZİRVEYE ÜYE VE GÖZLEMCİ ÜLKE LİDERLERİ KATILDI

Kongre Merkezi'nde çekilen aile fotoğrafında Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile gözlemci ülkeler Türkmenistan Ulusal Konseyi Halk Maslahatı Başkanı, Türkmenistan'ın eski Cumhurbaşkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban yer aldı.

Zirvede, TDT'nin işleyişine ve geleceğine yönelik kararlar alınacak. Ayrıca dönem başkanlığı Türkiye’den Özbekistan’a devredilecek.

ERDOĞAN'A İMAM BUHARİ NİŞANI TAKDİM EDİLDİ

Dün başlayan zirvede Yüksek Düzeyli İmam Buhari Nişanı Takdim Töreni’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, İmam Buhari Nişanı takdim edildi. Erdoğan konuşmasında, “Milletim adına bu nişana layık görülmem vesilesiyle gösterilen teveccühe teşekkür ediyorum. Nişanın Türkiye Cumhurbaşkanı olarak şahsıma tevcihi karşılıklı saygı, anlayış ve ortak çıkarlar temelinde her alanda gelişen ilişkilerimizin somut bir tezahürüdür” ifadelerini kullandı.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI NEDİR?

Türk Konseyi veya Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi olarak da bilinen TDT, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye’den oluşan bir yapılanma olarak yıllardır etkisini sürdürüyor. Türk dili konuşan devletler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan kuruluş, ilk olarak 1992 yılında Türkiye’nin başkenti Ankara’da toplandı. Daha önce Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi olarak bir araya gelen devletler, 3 Ekim 2009’da imzalanan Nahçıvan Anlaşmasıyla teşkilatlanmaya gitti.