ABD'nin Teksas eyaleti, 1932-1933 yıllarındaki suni açlığı (Holodomor), Ukrayna halkına yönelik soykırım olarak tanıdı. Teksas, Holodomor'u soykırım olarak tanıyan ABD'nin 23'üncü eyaleti oldu.
Teksas Temsilciler Meclisi, 1932-1933 yılları arasında Ukrayna’da meydana gelen suni açlığın (Holodomor) Ukrayna halkına yönelik soykırım olarak tanıyan kararı kabul etti.
ABD'NİN TEKSAS EYALETİNDEN HOLODOMOR KARARI26 Mayıs 2021 tarihinde kabul edilen kararda, "Her yıl kasım ayında, dünyanın dört bir yanında insanlar, Joseph Stalin tarafından 1932-33 yıllarında işlenen ve milyonlarca insanı ölümüne neden olan Holodomor'un trajik yıldönümünü anıyorlar… Stalin hükumeti, Ukrayna milli kimliğini baltalamak ve her türlü direnişi bastırmak istiyordu…" denildi. Kararda, 1932'den başlayarak, Sovyet yönetiminin insanların hayvan, tahıl ve diğer mahsullerine zorla el koyarak suni açlık yarattığı, Sovyetler Birliğinin tahılını diğer bölgelere ihraç etmeye devam ederken bile insanların açlıktan ölmeye terk edildiği belirtildi. Ayrıca karar metninde, Ukraynalı aydın, kültür ve dini liderlerin tutuklandığı ve infaz edildiği kaydedildi.
Holodomor kurbanlarının tam sayısının hala bilinmediği, tahminlere göre suni açlık sırasında 3,5 ila 10 milyon Ukraynalının hayatını kaybettiği ifade edildi. İlgili karar, Teksas Temsilciler Meclisinin 142 üyesinin oyu ile kabul edildi. Kararın ardından Teksas, Holodomor'u soykırım olarak tanıyan ABD'nin 23'üncü eyaleti oldu.
HOLODOMOR SOYKIRIMI1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.
Bilindiği 26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holdomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.
Stalin Rusya’sının gerçekleştirdiği Holodomor katliamı Uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Vatikan, Estonya, Litvanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.