Tayvan Cumhurbaşkanı, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarına girmesini kınadı

Tayvan cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen 23 Şubat 2022 tarihinde Rusya'nın Ukrayna'daki tartışmalı bölgelere asker göndermesini kınadı ve orduya Çin ile artan gerilime yanıt olarak savunmasını güçlendirmesini emretti. 

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2022 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2022 17:45
https://www.qha.com.tr/

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, 23 Şubat 2022 tarihinde Rusya'nın Ukrayna'daki tartışmalı bölgelere asker göndermesini kınadı ve Tayvan ordusuna Çin ile artan gerilime yanıt olarak savunmasını güçlendirmesini emretti. 

Resmi adı Çin Cumhuriyeti olan Tayvan Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nin bildirdiğine göre, Cumhurbaşkan Tsai Ing-wen 23 Şubat 2022 tarihinde, Ukrayna'daki duruma ilişkin raporları dinledi ve Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliğini ihlal etmesini kınadı. Açıklamada, Tayvan Cumhurbaşkanının "Tayvan hükümeti, Rusya'nın Ukrayna'nın egemenliğini ihlal etmesini kınıyor ve tüm tarafları anlaşmazlıkları barışçıl ve rasyonel yollarla çözmeye devam etmeye çağırıyor" dediği aktarıldı.

ORDUYA HAZIRLIKLARI GÜÇLENDİRME TELİMATI VERDİ

Tayvan, ulusal güvenliğinin tüm birimleri ve ordunun, Tayvan Boğazı çevresindeki askeri gelişmelere ilişkin gözetim ve erken uyarılarını geliştirmesi gerektiğine vurgu yapan Tsai Ing-wen, "Çeşitli durumlara etkin bir şekilde yanıt vermek ve ulusal güvenliği sağlamak için ilgili hazırlıkları güçlendirmeye devam etmelidir" talimatı verdi.

"BİLİŞSEL SAVAŞA KARŞI UYANIK OLMALIYIZ"

Komşusu Çin'in Rusya'yı taklit edebileceği endişelerine işaret eden Tsai Ing-wen, "Ukrayna'daki durumu manipüle ederek Tayvan toplumunun moralini etkilemeye çalışan dış güçler karşısında, tüm hükümet birimlerimiz bilişsel savaşa karşı uyanık olmalıdır" dedi.

Pekin Tayvan üzerinde egemenlik iddiasını halen sürdürüyor ve gerekirse güç kullanarak bir gün onu ele geçirmek istiyor. Başkan Tsai Ing-wen, 2016'da göreve başladığından beri Çin, Tayvan üzerindeki askeri, diplomatik ve ekonomik baskıyı daha da artırdı. Tsai Ing-wen, Tayvan'ın Çin'in bir parçası değil, egemen bir devlet olduğunu savunmaya devam ediyor.

PEKİN'İN PUTİN'E YÖNELİK DESTEKLERİ ARTIYOR

Pekin, Ukrayna krizine karşı temkinli bir yaklaşım benimsedi, ancak aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik Çin'in destekleri gün geçtikçe artıyor. Bu ayın başlarında Çin ve Rusya, NATO'nun daha fazla genişlemesine karşı çıkma ve Tayvan'ın Çin'e dahil edilmesini destekleme de dahil olmak üzere bir dizi dış politika hedefi üzerinde anlaşmaya varan ortak bir bildiri imzaladılar. Ayrıca Pekinli yetkililer birçok kez, Ukrayna geriliminde Rusya’nın güvenlik endişelerinin de dikkate alınması gerektiğine vurgu yaptı.