Kanada, İsveç, Ukrayna ve Birleşik Krallık, 8 Ocak 2020 tarihinde Devrim Muhafızları Ordusu tarafından başkent Tahran’da 2 füzeyle düşürülen Ukrayna Uluslararası Havayollarına ait PS752 sefer sayılı uçakta bulunanların aileleri adına İran'dan tazminat talep etti.
Kanada, İsveç, Ukrayna ve Birleşik Krallık, 3 Haziran 2021 tarihinde, Tahran’da geçen yıl düşürülen uçakla ilgili İran’a bir ortak açıklama gönderdi. Açıklamada, İran’ın düşürülen uçak ile ilgili yürüttüğü soruşturma çerçevesindeki eylemleri ve eylemsizliğinin uluslararası hukukun ihlali olduğu belirtildi. Açıklamada, İran’dan uçağın düşürülmesine yol açan koşulların tam olarak açıklanması, kamuoyundan özür dilemesi, kayıp ve mağdurların çalınan şahsi eşyalarının iade edilmesi, gelecekte bu tür eylemlere izin verilmeyeceğine dair güvenceler verilmesi, soruşturmanın yasalara uygun ve şeffaf bir şekilde yapılmasının sağlanması ayrıca kurbanların yakınlarına adil bir tazminatın ödenmesi talep edilirken, "İran'ı, dürüst bir şekilde yürüteceğimiz tazminat müzakerelerinin resmi başlangıç tarihini belirlemek için işbirliği yapmaya çağırıyoruz. Her zaman olduğu gibi, hala derin bir kayıp yaşayan felaket kurbanlarının aileleri ve arkadaşlarıyla dayanışma içerisindeyiz." ifadeleri kullanıldı.
UÇAKTAKİ 176 KİŞİDEN KURTULAN OLMAMIŞTIUkrayna Hava Yollarına ait “Boeing 737” tipi yolcu uçağı, 8 Ocak sabahı Kıyiv’e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanından havalandıktan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki 176 kişiden kimse kurtulamamıştı.
UKRAYNA YOLCU UÇAĞINI VURAN İRAN’IN YETKİLİLERİ NE YAPTI?İran, uçak faciasının hemen ardından “Ukrayna uçağı İran ordusu tarafından füzeyle vuruldu” iddialarını başta yalanladı.Kazadan 3 gün sonra ise İran’dan itiraf geldi. İran Genelkurmay Başkanlığı, Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının “hassas askeri bir noktanın” üzerinden geçerken “cruise (seyir) füzesi” olarak algılandığını ve kısa menzilli füze ile “yanlışlıkla”, insani hata” sonucu vurulduğunu açıkladı. Daha sonra İran lideri Ali Hamaney, Ukrayna uçağının füzeyle düşürülmesi hakkında, muhtemel kusurlar ve eksikliklerin incelenmesi talimatını verdi. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, olayın sorumluları hakkında yasal işlem başlatılması gerektiğini söyledi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de kurbanların ailelerinden özür diledi. Elim facianın ardından İranlı yetkililer, olayın sorumlularını belirlemek ve haklarında soruşturma açılmasını sağlamak yerine bu ifadeleri dile getirmekle yetindi.