Sudan'da muhalefetten "sivil hükûmet" çağrısı

Sudan'daki muhalif gruplar, yönetimin bir an önce sivil bir hükûmete devredilmesi talebinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2019 18:00
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2019 18:00
https://www.qha.com.tr/

Sudan'daki muhalif gruplar, yönetimin bir an önce sivil bir hükûmete devredilmesi talebinde bulundu.

Tek bir oluşum adı altında açıklama yapan muhalif gruplar, başkent Hartum'daki Genelkurmay Başkanlığı önünde ve diğer bölgelerde gerçekleştirilen gösterilerin, yönetim geçici sivil hükûmete devredilene kadar devam edeceklerini duyurdular.

Ömer el-Beşir'in görevden alınmasının akabinde Askeri Geçiş Konseyi Başkanı olarak göreve gelen Avad bin Avf'ın gününü geçirmeden göreven ayrılarak yerine Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın geçmesi Sudan'daki muhalefetin tavrında değişikliğe yol açmadı. Muhalif gruplarca yayımlanan bildiride Avad bin Avf'ın istifasının baskı altında gerçekleştiğini, tüm eski rejim düşene kadar gösterilerin devam edeceğini ifade etti.

http://qha.com.tr/haberler/sudan-devlet-baskani-omer-el-besir-tutuklandi/19454/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİNDE SUDAN İÇİN KAPALI OTURUM,

ABD ve konseydeki Avrupa Birliği (AB) üyesi 5 ülkenin talebiyle Sudan'la ilgili kapalı oturumda toplantı düzenlendi.

Toplantının ardından BMGK nisan ayı dönem başkanı ve Almanya'nın BM Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen, AB üyesi ülkeler Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Polonya ve Belçika adına açıklamada bulundu.

BMGK'nın pazartesi tekrar toplanabileceğini söyleyen Heusgen, Sudan'daki durumu izlemeyi devam edeceklerini ifade ederek taraflara itidal çağrısı yaptı. Değişim taraftarı Sudan halkının iradesine göre bir çözümün bulunması gerektiğini söyleyen Heusgen, güvenilir ve kapsayıcı bir siyasi geçiş sürecini arzuladıklarını belirtti.

http://qha.com.tr/haberler/sudan-in-baskentindeki-gosterilere-kan-bulasti-20-olu-150-yarali/17854/