Stonehenge’de inşa edilmesi planlanan tünelde yeni buluntular ortaya çıktı

Birleşik Krallık'taki dünyaca ünlü tarih öncesi anıt Stonhenge'da, 2023'te inşa edilmesi planlanan A303 tünelinde arkeologlar yeni buluntulara rastladı. Yaklaşık 3 km uzunluğuna sahip A303 tüneli boyunca ön araştırmalarda bulunan arkeologlar, Bronz Çağına tarihlenen mezarlar ve Neolitik döneme tarihlenen çanak çömlekler başta olmak üzere çeşitli kalıntılara ulaştı.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2021 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2021 14:07
https://www.qha.com.tr/

Birleşik Krallık'taki dünyaca ünlü tarih öncesi anıt Stonhenge'da, 2023'te inşa edilmesi planlanan A303 tünelinde arkeologlar yeni buluntulara rastladı. Yaklaşık 3 km uzunluğuna sahip A303 tüneli boyunca ön araştırmalarda bulunan arkeologlar, Bronz Çağına tarihlenen mezarlar ve Neolitik döneme tarihlenen çanak çömlekler başta olmak üzere çeşitli kalıntılara ulaştı.

Wessex Arkeoloji (Wessex Archaeology) arkeolojik hizmetler şirketinden Matt Leivers, buluntular arasında ortaya çıkarılan yanmış çakmaktaşlarının, sahadaki metal veya deri işleme sürecini yansıtabileceğini söyleyerek tarih öncesi bir üretim alanının varlığına dikkat çekti. Tünelin batı ucunda araştırmacılar, bir çömlek veya beher, bakır bir tığ veya iğne, tanımlanamayan küçük silindirik bir nesne ile çömelmiş pozisyonda gömülü bir yetişkinin Bronz Çağı'na tarihlenen (yaklaşık 4 bin yıllık) mezarını buldular. Leivers, bunun törensel bir tahta asanın veya topuzun ucu olabileceğini düşündüğünü söyleyerek, "Her ayrıntı, Stonehenge'in inşası öncesinde, sırasında ve sonrasında o manzarada neler olup bittiğini anlamamızı sağlar." dedi. Ayrıca Çan biçimli çömlek kültürü dönemine ait başka bir mezarda bir bebeğin kalıntılarının ve çok basit bir çömleğin bulunduğu, Stonehenge'in inşa edildiği Geç Neolitik döneme tarihlenen yivli çanak çömlek, çakmaktaşı ve kızıl geyik boynuzlarının da ortaya çıkarıldığı aktarıldı.

Fotoğraflar: Wessex Archaeology MEZARLARDAKİ BULUNTULAR NEYE İŞARET EDİYOR?

The Guardian'ın 4 Şubat 2021 tarihli haberine göre Wiltshire kenti Salisbury Düzlüğü'nde bulunan Stonhenge'de, yeni yol tüneli alanında ön çalışma yapan arkeologlar tarafından ortaya çıkarılan buluntular arasında bronz çağı mezarları, neolitik çanak çömlekler ve tarih öncesi üretim bölgesi olarak nitelendirilen C şeklindeki gizemli bir muhafazanın kalıntıları yer alıyor. En ilgi çekici keşiflerden birinin, 4 bin yıllık birolduğu ifade edilen mezarda bulunan törensel bir tahta asanın veya topuzun parçası olduğu düşünülen boru biçimindeki nesne olduğu ifade edildi. Ayrıca bu mezarın hemen yakınlarında, küçük, sade bir beherle gömülü bir bebeğin mezarı da bulundu. Bölgede bulunan C şeklindeki bir muhafazayı çevreleyen kazı yolunun yanmış çakmaktaşı içerdiği, bunun da metal veya deri işleme gibi bir işlemin binlerce yıl önce orada yapıldığını gösterdiği belirtildi.

Arkeologlar ayrıca Stonehenge ziyaretçi merkezinin hemen güneyinde, muhtemelen taş çemberi inşa eden ya da ziyaret eden kişiler tarafından bırakılan neolitik döneme tarihli çanak çömlek de buldular. Binlerce yıldır burada yaşayan insanlar hakkında, günlük yaşamlarına ve ölüm âdetlerine dair izler bulduklarını ifade eden kazı alanındaki danışman arkeolog Matt Leivers, "Her ayrıntı, Stonehenge'in inşası sırasında ve sonrasında o manzarada neler olduğunu anlamamızı sağlar. Her parça bu resmi biraz daha odak noktasına getiriyor." dedi.

UZMANLAR TÜNELİN İNŞASINA KARŞI ÇIKIYOR

Stonhenge'in yakınından geçen A303 yolunu iki millik bir tünele dönüştürme planının son derece tartışmalı bir konu olduğu belirtiliyor. Habere göre pek çok uzman bu tür müdahaleci inşaat çalışmalarını gerçekleştirmenin dünyanın en değerli antik manzaralarından birine feci zarar vereceğini ve binlerce eserin kaybına yol açabileceğini savunuyor. Nitekim 2020'nin sonlarında 1.7 milyar sterlinlik plana karşı yasal bir mücadelenin başlatıldığı ifade ediliyor.

Tünel koridorunun araştırılmasına öncülük eden İngiltere Karayolları ve Wessex Arkeoloji, proje üzerinde sistematik ve hassas bir şekilde çalıştıklarını duyurdu. Arkeolojik kazıların bir sonraki aşamasının yaklaşık 18 ay süreceği ve 150 kadar arkeologun katılımıyla bu yılın sonlarında başlayacağı bildirildi. Tüneldeki inşaat çalışmalarının 2023 yılında başlaması bekleniyor.