St.Petersburg'ta "Biz Kırım Dayanışmasıyız" eylemi

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2019 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2019 13:14
https://www.qha.com.tr/

Rusya'nın St. Petersburg şehrinde aktivistler, işgal edilen Kırım’da 27 Mart tarihinde düzenlenen toplu baskınlar sırasında alıkonulan ve daha sonra tutuklanan Kırım Tatarlarına destek vermek amacıyla “Biz Kırım Dayanışmasıyız” eylemi düzenledi.

7 Nisan tarihinde tek kişilik eylemler düzenleyen aktivistler Kırım Tatar bayrağını tutarak “Biz Kırım Dayanışmasıyız” pankartını açtı.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2237043869709442&id=100002115520123

KrımSOS teşkilatı Facebook sosyal medya hesabında, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da düzenlenen toplu baskınlar sırasında alıkonulan ve daha sonra tutuklanan Kırım Tatarlarına destek vermek amacıyla “Biz Kırım Dayanışmasıyız” adlı flashmob eylemini başlatmıştı.

http://qha.com.tr/haberler/unlu-ukrain-sunucudan-kirim-ve-kirim-tatarlarina-destek/15750/ http://qha.com.tr/haberler/avukat-semedlayev-kirim-tatar-aktivistler-alikonuldugu-sirada-darp-edildi/16017/ İŞGALCİLERDEN ONLARCA KIRIM TATAR EVİNE BASKIN

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla uydurduğu sözde “Hizb-ut Tahrir” davası çerçevesinde 27 Mart tarihinde, en az 25 Kırım Tatar ailesinin evine toplu baskın düzenlendi.

Baskın sonucunda 20 Kırım Tatarı gözaltına alındı. Ayrıca, evlerinde arama yapılan soydaşlarını desteklemek için evlerin yakınına gelen iki aktivist gözaltına alındı. Bunlardan birine 5 gün hapis cezası, diğerine ise 500 ruble para cezası verildi.

28 Mart tarihinde ise Rus işgalcilerin bir gün önce Kırım’da Kırım Tatarlarının evlerine düzenledikleri toplu baskın sırasında yerlerini tespit edemediği 4 Kırım Tatarından 3’ü; Remzi Bekirov, Osman Arifmemetov ve Vladlen Abdulkadırov Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde gözaltına alındı.

Baskın sırasında evde olmayan diğer Kırım Tatarı Edem Yayaçikov’un nerede olduğu halen tespit edilemedi. Eşinin, Yayaçikov’un kaçırıldığına dair polise ihbarda bulunduğu öğrenildi.

Öte yandan, Kırım’ın sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, işgalcilerce 27 Mart tarihindeki baskınlar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatarları hakkında 15 Mayıs tarihine kadar tutukluluk kararı verdi.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Lyudmila Denisova, 30 Mart’ta yaptığı açıklamada; işgalcilerce rehin alınan 23 Kırım Tatarının Rostov bölgesinde bulunduğunu bildirdi.