Siyasi tutsak Servet Gaziyev’in kız kardeşi: Ağabeyimin yaşı ilerledi ve sağlık durumu çok kötü

Siyasi tutsak Servet Gaziyev’in kız kardeşi: Ağabeyimin yaşı ilerledi ve sağlık durumu çok kötü

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2020 23:14
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2020 23:14
https://www.qha.com.tr/

Asif Aliyev/ Kırım Haber Ajansı-Kıyiv

İnsan hakları savunucularının verilerine göre yüze yakın Kırımlı, siyasi nedenlerden ötürü Rusya veya işgal edilen Kırım’daki hapishanelerde alıkonuluyor. Söz konusu siyasi tutsakların büyük bir çoğunluğu Kırım Tatarı. 

Kırım Haber Ajansı (QHA), siyasi tutsakların ailelerinin durumunu ve yaşantısını anlatan yazı dizisine devam ediyor. İlk bakışta, sadece tutsak listelerinde belirtilen bir isim olarak algılansalar da, siyasi tutsakların her birinin ayrı birer hikayesi var ve bunları anlatmak onların mücadelesini desteklemek için çok önemli.

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAK SERVET GAZİYEV 60 yaşındaki Kremlin esiri Servet Gaziyev sürgünde doğdu. Tutuklanmasından önce siyasi tutsakların ailelerine aktif olarak yardım etti. Mart 2019’da bir dizi Kırım Tatarının evine toplu baskınlar düzenlendi. İşgalci güçler Servet’in Akmescit yanındaki Bavurçı (Kamenka) köyündeki evine de baskın yaptı. İşgalciler, Gaziyev’i Rusya Ceza Kanununun 205.5. maddesinin 2 fıkrası çerçevesinde terör örgütünün üyesi olmakla ve Rusya Ceza Kanunu 278. ile 30. maddesi çerçevesinde şiddet kullanarak iktidarı ele geçirme hazırlıkları yapmakla suçluyor.

Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan siyasi tutsağın kız kardeşi Svetlana Ablyamitova, Kırım Tatar siyasi tutsak Gaziyev'in evindeki aramalar ve ağabeyinin sağlık durumunu anlattı. 

Servet, Allah'tan korkan, merhametli ve yardımsever bir adamdır. Her zaman yardıma koşmaya hazır bir yapısı vardır. Kırım Tatarları hakkında Kırım'da gerçekleşen tüm mahkemelere katılırdı. Siyasi tutsaklara erzak kolileri taşır ve ailelerine yardım ederdi.

Onun evine baskı düzenlendiğini, arama olduğunu bilmiyordum, çünkü Bavurçı’da yaşamıyorum. Aramayı, başka kişilerden öğrendim. Komşularından, işgalcilerin sabahın erken saatlerinde bahçe çitinden atlayarak eve girdiklerini öğrendim. Ağabeyim onlara, “Beni alacaksınız, biliyorum” demiş. Rus kolluk kuvvetleri ise yanında getirdikleri yasak literatürü çıkarıp, “Bu da senin yasaklanan kitapların” demişler. Yani işgalci güçler, arama sırasında bulunması planlanan kitapları yanlarında getiriyor...  

"AĞABEYİMİN YAŞI İLERLEDİ VE SAĞLIK DURUMU ÇOK KÖTÜ"

Arama sırasında evdeki her şeyi karıştırmışlar. Ertesi gün ağabeyimin evine gelip, alt üst olmuş evi topladım. Tutuklanmasından sonra sürekli mahkemelerine gittim. Ağabeyimin, çocukları onunla oturmuyor, çünkü karısından boşandı. Servet Gaziyev’in çocukları babalarını ziyarete gelmiyor. 29 Mart tarihinde diğer siyasi tutsaklarla Rusya’nın Rostov-na-Donu tutukevine sevk edildi. Yedi ay sonra ise Akmescit tutukevine getirildi. 

Ağabeyimin yaşı ilerlerdi şu anda 60 yaşında. Onun sağlık durumu çok kötü. Sürekli bağırsak krizi geçiriyor ve midesindeki ağrılardan şikayet ediyor. Bir bacağı sürekli ağrıyor, dişleri deseniz döküldü. Ağabeyim, bir kaç kez tutukevi yönetimine başvursa da, ona tıbbi yardım sağlanmamış. Tutukevindekiler onu görmezden geliyor. 

"HALKIMIZ BİZE ÇOK DESTEK VERİYOR"

Ancak halkımız bize çok destek veriyor. Ona erzak kolileri, ilaçlar gönderiyor. Ben Akmescit’ten uzak bir yerde oturuyorum ama halkımız onun mahkemelerine gidiyor ona yardım gönderiyor. Sürekli yardım ediyorlar. Başka siyasi tutsakların eşleri yanıma gelip, bana destek veriyorlar. 

Açıkçası, ağabeyimin Ukrayna ve Rusya arasında esir değişimi listesine alınacağına inanmıyorum. Onların Kırım Tatarları için bir şey yapmak istediklerini düşünmüyorum. İlk zamanlarda bir ümidimiz vardı ama sonrasında onu da kaybettik. 

Yazıştığı tek kişi benim. Servet için çok endişeleniyorum ve her yaptığım duada Allah’tan ağabeyimin ve diğer Kırım Tatar siyasi tutsakların serbest bırakılmasını diliyorum.

İŞGALCİLERİN KIRIM TATARLARINA YÖNELİK BASKILARI DEVAM EDİYOR

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde “Hizb-ut Tahrir” davası çerçevesinde 27 Mart 2019 tarihinde, en az 25 Kırım Tatar ailesinin evine toplu baskınlar düzenlendi.

Baskın sonucunda 20 Kırım Tatarı gözaltına alındı. Ayrıca, evlerinde arama yapılan soydaşlarını desteklemek için evlerin yakınına gelen iki aktivist gözaltına alındı. Bunlardan birine 5 gün hapis cezası, diğerine ise 500 ruble para cezası verildi. Tutuklanan ve ceza verilenlerden birisi de 60 yaşındaki Servet Gaziyev.

28 Mart tarihinde ise Rus işgalcilerin bir gün önce Kırım’da Kırım Tatarlarının evlerine düzenledikleri toplu baskın sırasında yerlerini tespit edemediği 4 Kırım Tatarından 3’ü; Remzi Bekirov, Osman Arifmemetov ve Vladlen Abdulkadırov Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde gözaltına alındı. Dördüncü kayıp Kırım Tatarı Edem Yayaçikov’un da daha sonra gözaltına alındığı bildirildi. Kırım’ın sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi işgalcilerce 27 Mart tarihindeki baskınlar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatarları hakkında 15 Mayıs tarihine kadar tutukluluk kararı verdi.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) Lyudmila Denisova, 30 Mart’ta yaptığı açıklamada işgalcilerce rehin alınan 23 Kırım Tatarının Rostov bölgesinde bulunduğunu bildirdi.