Siyasi tutsak Ernes Ametov'un eşi: "Çocuğum hala her kapı çalınışında korkuyor"

Siyasi tutsak Ernes Ametov'un eşi: "Çocuğum hala her kapı çalınışında korkuyor"

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2019 18:38
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2019 18:38
https://www.qha.com.tr/

İnsan hakları savunucularının verilerine göre en az 95 Kırımlı siyasi nedenlerden ötürü Rusya veya işgal edilen Kırım’daki hapislerde alıkonuluyor. Söz konusu siyasi tutsakların 67’si Kırım Tatarı. 

Kırım Haber Ajansı (QHA), eşleri ve oğulları hapislerde alıkonulurken siyasi tutsakların ailelerinin nasıl yaşadığını anlatan hikayeler dizisini yayınlamaya devam ediyor.

İlk görünüşte sadece tutsak listelerinde belirtilen bir isim olarak algılansalar da, bunların sadece bir isim olmadığı, her ismin kendi hikayesine sahip olduğunu göstermek için bu insanların hikayelerini anlatmak çok önemli.

Kırım Tatar siyasi tutsak Ernes Ametov; işadamı, internet bağlantısı konusunda uzman olarak ayrıca reklamcılık alanında çalıştı. Kırım Tatar el sanatlarıyla ilgileniyor, kabartmalı bakır cezveler yapıyordu. Video blogu vardı. 2017 yılında tutuklanmadan önce Ernes 1944 Kırım Tatar Sürgünü kurbanlarının da yer aldığı Sürgün yıl dönümüne ithaf edilen bir video hazırlıyordu. 

Arama geçirdikten ve alıkonulduktan sonra Ernes Ametov, Rusya’da terörist örgüt olarak kabul edilen “Hizb-ut Tahrir örgütü” üyesi olmakla ayrıca iktidarı ele geçirme girişiminde bulunmakla suçlandı. Ametov 20 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Siyasi tutsak Ernes Ametov’un eşi Eleonora Ametova, QHA'ya eşinin hikayesini anlattı.

2017 yılında eşimle birlikte Hac’a gittik.Bundan sonra bir ay bile geçmeden maskeli insanlar evimize baskın yaptı.

Olanlar tabii ki bizi şok etti.

Ama ben 2014 yılını hatırlıyorum, o zaman Kırım’da ilk aramalar yapılıyordu ve biz, tüm Kırım Tatar halkı bu olayları duyuyorduk. O zaman bu olaylardan çok etkilendiğimi hatırlıyorum ve eşime, “Çocuklar 20 yıl boyunca babalarını göremeyecek! Bu çok korkunç”. demiştim. Fakat ben hiçbir zaman bizim evimize de aynı şekilde baskın yapılacağını düşünmemiştim.

Hayatımızın bir gecede değiştiğini söyleyebilirim. Kocam hukuk mezunu ama bloggerlık (blog yazarlığı) yapıyordu. YouTube kanalı vardı. Kanalında İslam’daki hayatı ve Kırım Tatar halkının âdetlerini anlatıyordu.

 2017 yılında evimize arama yapmaya geldiklerinde tabii ki yasak bir şey bulamadılar. Fakat telefon, fotoğraf makinesinde bulunan hafıza kartı ve sabit sürücüye el koyular. Bilgisayara sıra gelince “soruşturma görevlisi” Ernes’in 1944 Kırım Tatar Sürgünü hakkında çektiği röportajı gördü. “Soruşturma görevlisi” Ernes’ten videodaki kişinin kim olduğunu sordu, Ernes bunun Sürgün kurbanı olduğunu söyledi. Bundan sonra bilgisayarımız müsadere edildi ve Ernes alıkonuldu.

Ernes’in babasının YouTube’ta paylaştığı videoya bırakılan yorumlara bakılırsa Kırım Tatarlarının düzmece suçlamalara inanmadığı ve ailemize destek verdiği görülüyor.

Babasının alıkonulmasından sonra büyük psikolojik travma geçiren çocuğumla iki yıldır travması konusunda çalışıyorum. Büyük çocuğum 9 yaşında. Bu iki yıl boyunca o her kapı çalışından korkuyor ve evimize yine baskın yapıldığını düşünüyor.

Buraya, Ukrayna'nın ana kısmına gelmek için yolculuğa hazırlandığım zaman oğlum beni bırakmak istemiyordu ve sürekli: “Anne sen geri döneceğinden emin misin?” diye soruyordu.

Ernes Ametov'un çocukları; Alladin Ametov ve İmran Ametov

Yani onlarda ikinci ebeveyni kaybetme korkusu oluştu ve bu korkuyu biz iki yıldır yenemiyoruz.

İşgal edilen Kırım’dan buraya (Ukrayna'nın ana kısmı) gelmeye korkmuyoruz çünkü hiçbir yasayı ihlal etmiyoruz. Biz suçsuz bir insan için, Ernes’imiz için mücadele ediyoruz. Ve onun yakın zamanda özgürlüğe kavuşacağını umuyoruz.

EKİM 2017’DEN BERİ TUTUKLU

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, 11 Ekim 2017 tarihinde işgalci kolluk kuvvetleri, Kırım Tatar aktivistlerin evlerinde arama düzenledi. Evlerinde arama yapılan Kırım Tatarlarının; Salaçık Kafe’nin sahibi Süleyman Asanov, evinde üçüncü kez arama yapılan aktivist Seyran Saliyev, sivil aktivist Timur İbragimov, Server Zekeryayev, Memet Belâlov ve Ernest Ametov olduğu açıklandı.

İşgalciler, Süleyman Asanov’un “terör faaliyetlerini organize etme”, diğer 5 Kırım Tatarının ise “terör faaliyetlerine katılma” suçundan yargılanacağını duyurdu.