Sinop Ayancık'ta ilk kez düzenlenen film festivalinde ödüller sahiplerini buldu

Sinop Ayancık'ta ilk kez düzenlenen film festivalinde ödüller sahiplerini buldu

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2022 20:33
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2022 20:33
https://www.qha.com.tr/

Türkiye’de Kırım’a en yakın il Sinop’un Ayancık ilçesinde ilk kez film festivali düzenlendi. 23-26 Haziran 2022 tarihleri arasında düzenlenen festivale, 262 film yarışmacı olarak katıldı. Belgesel film ve kısa film olmak üzere iki kategoride organize edilen festivalde ödüller sahiplerini buldu.

Sinop'un Ayancık ilçesinde ilk kez 23-26 Haziran 2022 tarihleri arasında film festivali gerçekleşti. 11 Ağustos 2021 senesinde yapılması planlanan Ayancık Film Festivali sel felaketi nedeniyle iptal edilmişti.

Festival, Nirengi Kültür Sanat Derneği ve Ayancık Belediyesi iş birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla gerçekleşti. Festival’in Onursal Başkanlığını Ayancık Belediye Başkanı Hayrettin Kaya, festival başkanlığını, Nirengi Kültür Sanat Derneği Başkanı Yapımcı-Yönetmen İzzet Arslan, Festival Danışma Kurulu Üyeliğini ve Belgesel Jüri Başkanlığını Yapımcı-Yönetmen Neşe Sarısoy Karatay, festivalin diğer Danışma Kurulu Üyeliğini ve Kurmaca Film Jüri Başkanlığını ise Mars Sinema Grup Türkiye Genel Müdürü Serdar Can yaptı.

AYANCIK FİLM FESTİVALİNDE ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Belgesel film ve kısa film olmak üzere 2 kategoride gerçekleşen Ayancık Film Festivali’ne 262 film yarışmacı olarak katıldı. Belgesel film dalında birinciliği Ozan Sertdemir’in “Hayde Bre Pehlivan”, jüri özel ödülünü Ferhat Barış Zengin ve Bahadır Kapır’ın “Büyülü Fener Bekçileri” aldı. En iyi kısa filmde birincilik ödülünü “Larva” filmi, jüri özel ödülünü ise “Babamın Öldüğü Gün” aldı. Mansiyonlar ise kısa filmde “Yara”, belgeselde “Goca Yörüğün Tohumları” filmlerine verildi. Furkan Alperen Demir de “Altı Üstü Deniz” belgeseli ile Ayancık ödülüne layık görüldü

Festivalde, dijital teknolojinin ilerlemesi sonucu artık birçok kişinin belgesel ve kısa film yapma olanağına sahip olduğuna değinildi. Bunu sağlamak için de Ayancık’ta Belgesel film ve Kısa film atölyeleri gerçekleştirileceği ve her yaş grubundan insanın katılabileceği belirtildi.

Yönetmen Neşe Sarısoy Karatay KIRIM’A EN YAKIN İLÇE AYANCIK TARİHTE KIRIM TATARLARIYLA ETKİLEŞİMDEYDİ

Sinop, Vatan Kırım’a en yakın il olarak biliniyor. Sinop’un Ayancık ilçesi de Kırım’ın Sudak ve Yalta şehirlerine benzemesiyle dikkat çekiyor. Ayancık, Osmanlı İmparatorluğu zamanında da Kırım Tatarları ile yoğun ticari ve kültürel etkileşimde bulunuyordu. Sosyalist Sovyet Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) 1991’de yıkılmasıyla birlikte Kırım’a gidiş gelişler artmıştı. 2014 yılında Rusya Federasyonu tarafından işgal edilen Kırım’ın yakın zamanda özgürlüğüne kavuşarak bu tür festivaller düzenlenmesi umuluyor.