Semerkant'a Türk Başkonsolosluğu açılacak

Özbekistan, Türkiye ile stratejik ortaklığını pekiştirme karar aldı. Özbekistan Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre hükumetin, Türkiye ile stratejik ortaklığı daha da güçlendirme ve çok yönlü iş birliğini genişletme önlemlerine ilişkin kararı onaylandı.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2020 17:56
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2020 17:56
https://www.qha.com.tr/

Özbekistan ile Türkiye'nin stratejik ortaklığı pekiştirmek için ortak çalışma yapma kararı aldı. İki kardeş ülkenin aldığı kararlar arasında; Semerkant'a başkonsolosluk açılması, Türkiye'den uzman desteği yapılması, Türkiye'den Özbekistan Yatırım ve Dış Ticaret Bakanına danışman gönderilmesi gibi çalışmalar bulunuyor.

Özbekistan Bakanlar Kurulu tarafından 18 Ağustos 2020 tarihinde yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile stratejik ortaklığı daha da güçlendirme ve çok yönlü iş birliğini genişletme önlemlerine ilişkin karar onaylandı.

Buna göre, Özbekistan-Türkiye ilişkilerini daha kaliteli bir hale getirmek ve Türkiye ile çok yönlü iş birliğini genişletmek için tedbir programının uygulanmasını analiz edecek. Ayrıca projelerin uygulanmasında pratik yardım sağlayacak bir koordinasyon konseyi de oluşturuldu.

Semerkant TÜRKİYE'DEN ÖZBEKİSTAN'A UZMAN YARDIMI

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti, 2020 yılının sonuna kadar Semerkant'ta bir başkonsolosluk açarak karşılıklı iş birliğinin artması yönünde çalışmalar yapacak. Türk hükumeti uzmanlar yardımı ile teknik sağlamayı kabul etti. Türkiye'nin göndereceği uzmanlar; sağlık altyapısı yönetiminde kapasite geliştirme, sismoloji alanında kurumsal ve düzenleyici çerçevenin güçlendirilmesi, modern uluslararası standartların getirilmesi, yolların ve yol kenarı altyapısının inşaat ve verimli kullanımı alanında uluslararası standartların uygulanması, elektronik Devlet alanında Türkiye'deki en iyi çözüm ve teknolojilerin uygulanması gibi çalışmalarda yardım edecek.

TÜRKİYE, ÖZBEK BAKANA DANIŞMAN GÖNDERECEK

Ayrıca Özbekistan Yatırım ve Dış Ticaret Bakanına; sanayi, altyapı, ekonomi sektörleri ve bölgeleri geliştirme stratejisinin hazırlanması, uluslararası standartların uygulanması, kayıt dışı ekonominin azaltılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, serbest ekonomik bölgelerin faaliyetinin verimli kılınması ve iki ülke arasında sanayi alanındaki iş birliğinin geliştirilmesinden sorumlu bir Türk danışman görevlendirilecek.

İki ülke daha önceki görüşmelerde pandemiye rağmen yıllık ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmayı kabul etmişlerdi.