Rusya teröristlerle masaya oturdu, Türkiye uyardı

Bölücü terör örgütü PKK/YPG güdümündeki sözde "Suriye Demokratik Konseyi" unsurlarından oluşan bir grup, Rusya Federasyonu’na davet edildi ve Rus resmî makamlarınca üst düzeyde karşılandı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu kabule yönelik tepki içeren yazılı bir açıklama yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2020 18:56
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2020 18:56
https://www.qha.com.tr/

Bölücü terör örgütü PKK/YPG güdümündeki sözde Suriye Demokratik Konseyi unsurlarından oluşan bir grup, Rusya Federasyonu’na davet edildi ve Rus resmî makamlarınca üst düzeyde karşılandı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bu kabule yönelik tepki içeren yazılı bir açıklama yayımladı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, bölücü terör örgütü PKK/YPG güdümündeki sözde konsey unsurlarından oluşan bir grubun, Rusya Federasyonu’na davet edilmesini ve Rus resmî makamları tarafından üst düzeyde kabul edilmesini kaygıyla karşıladıklarını açıkladı.

Bakanlık, 31 Ağustos 2020'de PKK/YPG güdümündeki "Suriye Demokratik Konseyi" mensubu grubun Rusya Federasyonu’nu ziyareti ve Moskova'da ağırlanması üzerine yaptığı açıklamada, "Terör örgütü PKK/YPG güdümündeki sözde Suriye Demokratik Konseyi unsurlarından oluşan bir grubun Rusya Federasyonu’na davet edilmesini ve Rus resmî makamları tarafından üst düzeyde kabul edilmesini kaygıyla karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.

İlgili haber: Rus heyeti, YPG/ PKK terör örgütü elebaşısıyla Suriye’de görüştü

TÜRKİYE'DEN, RUSYA'NIN "MİSAFİRLERİNE" TERÖRİST VURGUSU

Açıklamada, PKK/YPG'nin izlediği terörist ve ayrılıkçı tutumla, fiilen kontrol ettiği alanlardaki yerel halka zulmeden, Suriye’nin toprak bütünlüğüne kasteden ve başta Türkiye olmak üzere, Suriye’nin komşularının milli güvenliğini tehdit eden bir terör örgütü olduğu vurgusu yapıldı.

ASTANA FORMATI HATIRLATILDI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'ndaki skandal görüşmeye ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün yanı sıra komşu ülkelerin milli güvenliğine de halel getirecek ayrılıkçı gündemlere karşı durma, Astana formatında bugüne dek düzenlenen yüksek düzeyli toplantılar sonunda yapılan ortak açıklamalarda kayıt altına alınan ortak bir taahhüttür. Nitekim, Astana garantörlerinin son olarak 25 Ağustos 2020 tarihinde Cenevre’de yaptıkları toplantı sonucu yapılan ortak açıklamada da gayrimeşru oluşumların bölücü gündemlerine karşı ortak tutum beyan edilmiştir.

RUSYA'YA ASTANA TAAHHÜTLERİNE UYGUN DAVRANMA ÇAĞRISI

Rusya Federasyonu’ndan, Astana ruhuna ve Astana formatındaki toplantılarda yapılan taahhütlere uygun olarak hareket etmesini ve terör örgütü PKK/YPG iltisaklı oluşumların gündemine hizmet edecek adımlardan kaçınmasını bekliyoruz. Bu konudaki tepkimiz, siyasi istişareler için Moskova’yı ziyaret etmekte olan Bakan Yardımcımız Büyükelçi Sayın Sedat Önal başkanlığındaki heyetimiz tarafından da Rus makamlarına aktarılacaktır."

TERÖRİST ELEBAŞLARI İLE MOSKOVA'DA MUTABAKATBölücü terör örgütü PKK/PYD/YPG elebaşlarından İlham Ahmed ve beraberindeki teröristler ile Esed rejimine yakınlığı ile bilinen Halkın İradesi Partisi Başkanı Kadri Cemil'in 31 Ağustos'ta Rusya'ya gittiği öğrenildi. Rusya'nın başkenti Moskova'da siyasi bir mutabakat imzaladı.LAVROV İLE GÖRÜŞTÜLERTerörist heyetler aynı zamanda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Türkiye ise yaptığı açıklama ile bu duruma tepki gösterdi.PYD'nin sözde heyeti müzakere anlaşması imzaladıktan sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Görüşmede Suriye krizi, Cenevre'de süren Anayasa Komite görüşmelerinin ele alındığı öğrenildi.