"Rusya, su arıtma tesisi inşa ederek Kırım'daki su sorununu çözemez"

"Rusya, su arıtma tesisini inşa ederek Kırım'daki su sorununu çözemez"

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2020 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2020 16:26
https://www.qha.com.tr/

Ukraynalı uzmanlar, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a su arıtma tesislerinin inşa edilmesinin yarımadadaki su sorununu çözemeyeceğini düşünüyor.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Su Yönetimi ve Sulu Tarım Komitesinin eski Başkanı Oleksandr Liyev, 28 Eylül 2020 tarihinde işgalci yönetimin Kırım’daki su sorununu çözmek için yarımadada deniz suyunu arıtma tesisini inşa etme planlarını değerlendirdi. Liyev, su arıtma tesisinin inşa edilmesinin özellikle tarımdaki ihtiyaçlar için gereken suyu karşılayamayacağını belirtti.

Kırım.Realii radyosunda konuşan Oleksandr Liyev, “Tarım ve sanayi için yılda 800 milyon metreküp su gerekiyor. Kırım’da bu hacımda su yok. Sadece Dnipro’dan gelen su söz konusu ihtiyaçları karşılayabilir. Deniz suyunu arıtma bu konuda yardımcı olamaz. Yanı sıra bu çok pahalı bir süreç; arıtılmış deniz suyu tarım için altın değerinde olacak.” diye belirtti.

İŞGALCİ RUSYA'NIN DENİZ SUYU ARTIMA TESİSİ PLANI

Yarımadada yağan yağışlar barajları tekrar doldurmaya başladıktan sonra deniz suyu arıtma girişiminin unutulacağını kaydeden Liyev, "Bu günlerde ilgili konuda yapılan konuşmaların tümü bir blöften ibaret. Putin Kırım’ı orada pirinç, soya ve ayçiçeği yetiştirmek için işgal etmedi. Yarımadaya askeri üsler yerleştirmek için Kırım’ı ele geçirdi. İşte asıl onlar için su yetmiyor. Kırım sakinlerinin hayatını kolaylaştırmak için ek yatırım yapmazlar." dedi.

Daha önce, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde yönetiminin su sorununu çözmek için yarımadaya su arıtma tesisi inşa etmeyi planladığı bildirilmişti.

İlgili haber: Putin Kırım’a deniz suyu arıtma tesisi inşa etmek istiyor

İŞGALCİ RUSYA BM’YE ŞİKAYETTE BULUNDU

Daha önce, Rusya Federasyonu’nun, Kırım’ın işgalinden dolayı Ukrayna’nın yarımadaya yönelik su tedarikini kesmesine karşı, Birleşmiş Milletlere (BM) başvuruda bulunduğu bildirilmiş, Kremlin yönetiminin BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’e konu ile ilgili dilekçe gönderdiği belirtilmişti.

Benzer haber: İşgalci Rusya, Kırım’a su tedariki için BM’ye başvurdu

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.

Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı. 

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYOR

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.